Ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση άσκησε η εισαγγελέας Ηρακλείου στους 6 που συνελήφθησαν για thn μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξάρθρωσε το ελληνικό FBI στην Κρήτη.
Ηγετικό ρόλο μεταξύ των 6 φέρεται να έχει ο υποδιευθυντής δημόσιας υπηρεσίας, o επονομαζόμενος Λάμπρος ,όπως έγραψε το astinomiko.gr ο οποίος διώκεται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στους υπόλοιπους πέντε, τους τρεις από το Ηράκλειο, τον Ρεθυμνιώτη από την περιοχή του Αμαρίου και τον άνδρα από την Χαλκίδα, ασκήθηκε δίωξη για ένταξη ως μέλη σε εγκληματική οργάνωση.
Επίσης, σε βάρος όλων ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από δράστη που τελεί την πράξη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για παράνομη μεταβίβαση μνημείου που δεν έχει δηλωθεί νόμιμα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για παράνομη υποχρέωση δήλωσης μνημείου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Επιπλέον, σε δύο από τους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για παράνομη κατοχή και χρήση ανιχνευτή μετάλλου κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που επιχειρεί την πράξη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Οι συλληφθέντες στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στην ανακρίτρια, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα, στις 8 το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συνελήφθησαν χθες Τετάρτη 23 -4, σε περιοχή της Κρήτης, συνολικά 6 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.
Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στο πλαίσιο ειδικής συγκεκαλυμμένης επιχειρησιακής δράσης, όπου οι ανωτέρω προσπάθησαν να πουλήσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση, τουλάχιστον 46 αρχαιότητες.
Ο ρόλος του «Λάμπρου»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» μεταξύ των εμπλεκομένων βρίσκεται και ένας 58χρονος, υποδιευθυντής δημόσιας υπηρεσίας, ο οποίος μάλιστα περιγράφεται ως «αρχηγός» του κυκλώματος.
Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασαν πληροφορίες στους αστυνομικούς, κατά τις οποίες τουλάχιστον τρία άτομα είχαν στην κατοχή τους αρχαιότητες και σκόπευαν να τις πουλήσουν άμεσα. Επίσης, κατά πληροφορίες, αναφερόταν πως ένα μέλος της οργάνωσης των αρχαιοκάπηλων, γνωστός ως «Λάμπρος» αναζητούσε αγοραστές.
Άμεσα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από τους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων μέσω ενός «μυστικού» αστυνομικού που προσέγγισε τους αρχαιοκάπηλους, ως μεσάζων ενδιαφερόμενου αγοραστή.
Χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον «μυστικό» αστυνομικό προκειμένου να αξιολογήσει της αρχαιότητες που ήθελαν να πουλήσουν οι δράστες και να συμφωνηθεί η τελική τιμή της «εικονικής αγοραπωλησίας».
Αρχικά η συνάντηση έγινε στο Ηράκλειο, όπου εμφανίστηκαν οι δύο από τους έξι συλληφθέντες. Στη συνέχεια, τον οδήγησαν σε ένα σπίτι στους Ατσιπάδες Ηρακλείου, όπου εμφανίστηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.
Ρόλο στην αποκάλυψη του κυκλώματος έπαιξε και ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.