Ανακοίνωση σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών.
Αφορμή, εξ όσων αναφέρονται, στάθηκε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του astinomiko.gr για τα όσα συμβαίνουν εσχάτως στην Αστυνομική Διεύθυνση του “Ελευθέριος Βενιζέλος”, και ειδικά για την αν μη τι άλλο “περίεργη” βαθμολόγηση αξιωματικού από τον προϊστάμενο του.
Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των αξιωμαικών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και έντονο προβληματισμό σην Κατεχάκη.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΑΞΙΑ:
“Η αξιολόγηση των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα την κορυφαία διαδικασία αποτίμησης του υπηρεσιακού του έργου, και ως τέτοια είναι εύλογο, ότι οποιαδήποτε τυχόν αστοχία, σημαδεύει την πορεία του αξιολογούμενου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Την γενική αυτή αρχή που διέπει το θεσμικό πλαίσιο περί κρίσεων και προαγωγών, η Ομοσπονδία μας οφείλει να τη στηρίζει με κάθε τρόπο και να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, ως θεσμικός εκπρόσωπος των Αξιωματικών του σώματος, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 24/1997 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το π.δ. 6/2018. Μάλιστα, η τελευταία τροποποίηση που ήρθε ως απάντηση στο διαχρονικό μας αίτημα για διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, χαιρετίστηκε ως μια προσπάθεια της διοίκησης να αφήσει πίσω της, τις παθογένειες του παρελθόντος και να αντικειμενικοποιήσει κατά το δυνατόν περισσότερο τα κριτήρια αξιολόγησης.
Στόχος ήταν επίσης, αφ’ ενός να σταματήσει η «βιομηχανία» προσφυγών, τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και σε δικαστικό επίπεδο και αφ’ ετέρου, η εξάλειψη αδικιών που είχαν ως αφετηρία προσωπικά ελατήρια και κίνητρα, πολλές φορές δε και τιμωρητική διάθεση εκ μέρους των αξιολογητών.
Παρά ταύτα, είμαστε υποχρεωμένοι και με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για συγκεκριμένο Αξιωματικό – Αστυνομικό Διευθυντή – ο οποίος αξιολογήθηκε για την 5μηνη υπηρεσιακή του εξάρτηση, υπό τη διοίκηση του Α’ αξιολογητή του, να επισημάνουμε και να καταγγείλουμε την καταφανώς προβληματική και εμπεριέχουσα στοιχεία προσωπικού και μη αντικειμενικού χαρακτήρα, αξιολόγηση, σε σχέση με την πλήρης αντίθετη αξιολόγηση των Β’ και Γ’ αξιολογητών, που τον βαθμολόγησαν με τον υψηλότερο βαθμό ( Άριστα ). Άραγε η ευμενής βαθμολογία αυτών είναι σκόπιμη και μη αντικειμενική ή συμβαίνει το αντίθετο; Προφανώς το ερώτημα είναι ρητορικό. Είναι όμως γεγονός ότι η αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε από τον Α’ αξιολογητή, είναι μειωτική για τον Αξιωματικό, τόσο για την προσωπικότητά του, όσο και για την μέχρι τώρα υπηρεσιακή του πορεία και προσφορά.
Δεν θα σταθούμε στην ανάλυση ενός εκάστου των χαρακτηρισμών για τα επιμέρους προσόντα, διότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπηρεσιακού συμβουλίου, στο οποίο έχει ήδη προσφύγει ο κρινόμενος Αξιωματικός, θα τονίσουμε όμως ότι ως Ομοσπονδία δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την πρόκληση αυτή, δηλώνοντας τη στήριξή μας στον συγκεκριμένο συνάδελφο καθώς και σε άλλες περιπτώσεις Αξιωματικών, που ενδεχομένως τύχουν της ίδιας μεταχείρισης.
Η Ομοσπονδία είναι εδώ για να δηλώνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της και να περιφρουρεί την όποια διαδικασία αποκατάστασης των αδικηθέντων, σε προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο.
Οφείλουμε δε, να θωρακίσουμε τη λειτουργία του θεσμού κρίσεων και προαγωγών και να επισημάνουμε ότι η δίκαιη αξιολόγηση είναι η πεμπτουσία της διοίκησης και ακόμα πιο σημαντικό για όλους, ο καθένας να υπολογίζει τα δικά του λάθη και να τα παραδέχεται ευθαρσώς, όταν έρχεται η ώρα της κρίσης. Και οι κρίνοντες κρίνονται.”