Χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα: «Βάζουμε όρια στην χρήση του Διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας»
«Και εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής Ημερίδας, δεδομένου ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι και να ήταν αρκετά σημαντική από το 2004, που καθιερώθηκε αυτή η μέρα, αλλά σήμερα, στους παρόντες καιρούς αποκτά μια ειδική και ξεχωριστή σημασία η παγκόσμια ημέρα, μετά τα γεγονότα που βιώνουμε, λόγω της πανδημίας του COVID -19.
Ο κόσμος πλέον θα είναι διαφορετικός σε σχέση με το 2019. Η χρονιά του COVID -19, που ξεκίνησε ως πανδημία, κυρίως από τις αρχές του 2020 και εξελίσσεται, άλλαξε και αλλάζει την πραγματικότητά μας. Θα έλεγα ότι μεταλλάχθηκε η καθημερινότητά μας. Ο τρόπος ζωής μας, οι κοινωνικές μας σχέσεις, η εργασία μας, ο τρόπος που επικοινωνούμε, τα μέσα που χρησιμοποιούμε, τίποτε τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι ίδιο με τα προηγούμενα. Αυτό, αφορά όλες τις ηλικίες, όλα τα κοινωνικά στρώματα, το σύνολο, σχεδόν, του πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, με πρωτοβουλία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οργανώνεται η παρούσα εκδήλωση με τον τίτλο: Βάζουμε όρια στην χρήση του Διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας. Το σημαντικό στην εκδήλωση αυτή, είναι η στοχοπροσήλωσή της. Τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δέκα ετών, χαρακτηρίζονται πολίτες του μέλλοντος και είναι, πραγματικά θα έλεγα, οι ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος. Για την Αστυνομία, για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου, για το παρόν και το μέλλον. Είναι μια εκδήλωση συναγερμού για τις νέες απειλές στην ασφάλεια του ατόμου, της οικογενείας, της κοινωνικής συγκρότησης.
Το έγκλημα αλλάζει μορφή, ακολουθεί και αξιοποιεί την τεχνολογία. Ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι ούτε αθώος, ούτε ανέμελος. Η ενημέρωση που χρειάζεται, η αντίληψη των κινδύνων, είναι κύριο ζήτημα, από πλευράς ασφάλειας και κοινωνισμού. Ο νέος κοσμοπολιτισμός του 21ου αιώνα, εμπεδώνεται μέσα από το Facebook , το Twitter , το Instagram , το TikTok και το Zoom . Το σπίτι, το σχολείο, η γειτονία, η τοπική κοινότητα, η εθνική συγκρότηση, θα έλεγα η παγκόσμια πραγματικότητα, προκύπτουν και συντονίζονται ψηφιακά.
Με την έννοια αυτή και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις, νέους τομείς ευθύνης και θα έλεγα, αυτό που κατά το παρελθόν, είχε η Άμεση Δράση ως κύρια αποστολή, σήμερα σιγά-σιγά το αναλαμβάνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο αριθμός «11188», το επονομαζόμενο CyberAlert , θα είναι πλέον το νέο «100».
Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δίνουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των νέων αυτών μορφών εγκληματικότητας, που ξεπετάγονται από τις οθόνες του κινητού, του tablet , του υπολογιστή, των videogames , το διαδίκτυο και συνιστούμε καταρχήν, ενημέρωση ενημέρωση ενημέρωση. Ενημέρωση των παιδιών, ενημέρωση των γονέων, ενημέρωση των ηλικιωμένων.
Ο κόσμος που ξεκινά πλέον, στο τέλος της πανδημίας του COVID -19, κρύβει επιπλέον απειλές και παγίδες, για τα παιδιά, τις οικονομικές συναλλαγές, το εμπόριο, την διεθνή τρομοκρατία, το σεξουαλικό έγκλημα.
Η σημερινή εκδήλωση μας θυμίζει, με τον πλέον έντονο τρόπο, το καθήκον μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο να μάθουμε πιο μεθοδικά. Η τεχνολογία είναι ελευθερία, είναι επικοινωνία, είναι πλουραλισμός, είναι ισότητα, είναι προνόμιο. Η δική μας συμβολή, όμως, στο νέο αυτό ψηφιακό κόσμο, είναι να προσθέσουμε, ηθική, αξίες, ανθρωπισμό, ευθύνη, δικαιοσύνη, σεβασμό και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο. Όλα αυτά ξεκινούν από κάτι απλό, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Ευχαριστώ πολύ»