Μεσούντος του θέρους μας δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε πως ακριβώς λειτουργεί ο συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία, αν όχι σε όλο το εύρος του, σίγουρα σε ένα σημαντικό κομμάτι του.
Αφορμή η απόφαση της ηγεσίας να μετακινήσει εσωτερικά στην Διεύθυνση Αμεσης Δράσης εκατό άτομα από τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στα περιπολικά, προκειμένου να ενισχύσει την αστυνόμευση στις γειτονιές της Αττικής κατά την διάρκεια της νύχτας. Το άλλοτε κραταιό «100» με τα πλέον των εκατό περιπολικών ανά βάρδια, έχει φτάσει να διαθέτει μόλις και μετά βίας εικοσιπέντε, στο πέρασμα δύο δεκαετιών, και μάλιστα, όταν παράλληλα, οι ανάγκες, η εγκληματικότητα και οι «κάρτες» όπως λέγονται στην γλώσσα των αμεσοδρασιτών οι κλήσεις στο κέντρο τους από πολίτες, έχουν αυξηθεί δραματικά!
Η απόφαση αυτή, για την μετακίνηση των 100 στελεχών της ΔΙ.ΑΣ. στα περιπολικά είναι πασιφανές πως έγινε για να καλύψει το κρίσιμο -και επικίνδυνο- κενό από τη μία μετά τα μεσάνυχτα εως και τις έξι το πρωί, χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν εργάζονται οι μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. λόγω των ειδικών προβλημάτων που υπάρχουν στην επιχειρησιακή κίνηση με μοτοσυκλέτα αυτές τις «δύσκολες» ώρες της ημέρας. Ώρες που πλέον δεν υπάρχει κυκλοφοριακό χάος, και είναι γεωμετρικά ασφαλέστερο για τους αστυνομικούς να κινούνται με περιπολικά.
Κανείς δεν περίμενε αντίδραση σε αυτό, όμως αντίδραση υπήρξε. Από πού; Μα από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής, και τους μόνιμους εκπροσώπους τους, γνωστούς από την καθημερινή παρουσία τους στα τηλεοπτικά παράθυρα, Βασίλη Ντούμα και Στράτο Μαυροειδάκο. Σε ανακοίνωση τους λοιπόν κατηγόρησαν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι «ακρωτηριάζει τη ΔΙ.ΑΣ. και την δημόσια κοινωνική ασφάλεια», καλώντας ταυτόχρονα τον Τάκη Θεοδωρικάκο να παρέμβει για να μην «υλοποιηθεί η απαράδεκτη διαταγή».
Βάση των παραπάνω η αντίδραση αυτή του Σωματείου θα ήταν δύσκολο να κατανοηθεί. Όμως δεν είναι. Η αντίδραση ήταν καθαρά συντεχνιακή. Το προσωπικό της ΔΙ.ΑΣ. προέρχεται από τους Ειδικούς Φρουρούς, ένα «είδος» στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που, συνδικαλιστικά, είναι …ρευστό. Οι Ειδικοί Φρουροί, μετά από αλλαγές επί αλλαγών στην σχετική Νομοθεσία, από αποκλειστικοί φρουροί εγκαταστάσεων, χωρίς εξέλιξη, γίνονται πλέον «κανονικοί αστυνομικοί», μετά από παρέλευση μιας πενταετίας και πλέον δεν αποτελούν συνδικαλιστική πελατεία του εν λόγω Σωματείου. Πριν την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, οπότε και πραγματοποιήθηκαν δύο κύματα προσλήψεων Ειδικών Φρουρών, το ένα για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, το Σωματείο είχε μείνει χωρίς μέλη(!), αφού όλοι οι παλαιοί Ε.Φ. είχαν γίνει αστυφύλακες.
Όπως άλλωστε έγιναν, εδώ και πολλά χρόνια, και οι κύριοι Ντούμας και Μαυροειδάκος, οι οποίοι μάλιστα υπηρετούν και σε ειδικές υπηρεσίες «φιλέτα» που τους φέρουν κοντά σε επώνυμους «φυλασσόμενους στόχους», κ.τ.λ κ.τ.λ.
Η αντίδραση λοιπόν ήταν καθαρά συντεχνιακή και όχι για την προστασία της «δημόσιας κοινωνικής ασφάλειας», όπως ανέφερε σε δήλωσή του, σχετικά με αυτό το θέμα, και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, αναφέροντας παράλληλα και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Πως δηλαδή, το Σωματείο δεν αντιδρά όταν από την ΔΙ.ΑΣ. απομακρύνονται Ειδικοί Φρουροί για να φρουρούν VIP στόχους. Και αυτό ίσως συνδέεται με την προηγούμενη παράγραφο…
Μιας και αναφερόμαστε σε συνδικαλιστικές στρεβλώσεις στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ., όμως, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αντίδραση στην ανακοίνωση Ντούμα, Μαυροειδάκου, προήλθε από την Ένωση Αστυνομικών Αθηνών και όχι από τους Εκπροσώπους Τύπου του Αρχηγείου. Κάτι που δεν παρατηρείται για πρώτη φορά…
Του Θάνου Σωτήρη