Ο φάκελος «Μαφία της Μυκόνου» άνοιξε για μια ακόμη φορά φέτος, με αφορμή την δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη, έξω από τα γραφεία της εταιρίας του στο Νέο Ψυχικό. Κατά την διάρκεια των ερευνών τους, που συνεχίζονται ακόμη, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συγκέντρωσαν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, όχι μόνο για τις οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του θύματος, αλλά και για ένα πολυεπίπεδο σύστημα που δρα στο νησί, έχοντας σαν στόχο τον έλεγχο κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και την αυθαίρετη δόμηση που καταστρέφει χρόνο με τον χρόνο το διεθνές τουριστικό σύμβολο της χώρας.
«Πολλοί κάτοικοι και επιχειρηματίες της Μυκόνου βρήκαν την ευκαιρία και μας εξομολογήθηκαν πολλά περισσότερα από αυτά που ρωτούσαμε για την υπόθεση της δολοφονίας του Στάθη, δίνοντας μας εικόνα ντόπιας Μαφίας που δρα διαχρονικά, και αυτά τα στοιχεία δεν πρόκειται να μείνουν ανεκμετάλλευτα», αποκαλύπτει στο astinomiko.gr στέλεχος των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας. Και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποφάσισε να στείλει σήμερα κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος με επικεφαλής τον προϊστάμενο της στην Μύκονο, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσει και ομάδα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, οι άνδρες του οποίου θα διερευνήσου άλλες πληροφορίες και στοιχεία για την δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος στο νησί των ανέμων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο άτυπο αυτό πληροφοριακό δελτίο που προέκυψε παράλληλα με τις έρευνες για την δολοφονία του Παναγιώτη Στάθη, γίνεται λόγος για συγκεκριμένη ομάδα στην οποία συμμετέχουν αυτοδιοικητικοί, δικηγόρος, ένας εργολάβος κατασκευαστής, υπάλληλοι υπηρεσιών και ελεγκτικών οργανισμών του δημοσίου, συνταξιούχοι τέτοιων υπηρεσιών από την Μύκονο και την Σύρο, αλλά και «υψηλόβαθμα στελέχη» με έδρα την Αθήνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι καταγγελίες αναφέρουν πως πέραν της αυθαίρετης δόμηση, το κύκλωμα στοχοποιεί επιχειρηματίες που δεν «ενδίδουν» στις απαιτήσεις τους, και στην συνέχεια ξεκινάει ένας κύκλος άσκησης πίεσης που αρχίζει με κάποια ανώνυμη καταγγελία για παραβάσεις της συγκριμένης επιχείρησης, την οποία χειρίζονται τα μέλη του κυκλώματος που βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις. «Εάν οι επιχειρηματίες δεν ενδώσουν οι πιέσεις συνεχίζονται μέχρι τέλους» αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, φέρνοντάς σαν παράδειγμα κατάστημα κορυφαίας διεθνώς αλυσίδας, που προσελκύει πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας απ’ όλο τον κόσμο, το οποίο έβαλε λουκέτο και έφυγε από την Ελλάδα, αφού με συνεχείς καταγγελίες και άφθονη γραφειοκρατία, το κύκλωμα δεν του επέτρεπε μια φυσιολογική λειτουργία. Η εικόνα αυτή υποστηρίζεται από τους καταγγέλλοντες με το γεγονός ότι σε θέσεις κλειδιά υπηρεσιών βρίσκονται ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του νησιού, ακόμη και αιρετοί, οι οποίοι προφανώς έχουν κίνητρα εμπορικού ανταγωνισμού.
Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν γνώση όλων αυτών των δεδομένων αναφέρουν πως παράλληλα με το Οργανωμένο Έγκλημα και το Εκβιαστών, θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, αφού φέρονται να εμπλέκονται και δημόσιοι λειτουργοί.
Του Θάνου Σωτήρη