Την ώρα που η κοινωνίας της Κρήτης πενθεί για τον αδόκητο θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη, η οικογένεια του απαιτεί να χυθεί άπλετο φως ώστε κανείς να μην μείνει ατιμώρητος. Στο μεταξύ ο δικηγόρος των τριών αστυνομικών που σταμάτησαν τον οδηγό του τζιπ αλλά δεν τον συνέλαβαν καθώς ήταν μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, υποστηρίζει ότι αυτό «ήταν πάγια υπηρεσιακή εντολή».
Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Γιαννελάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (14/1) στο MEGA, είπε ότι «οι αστυνομικοί κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, αυτό είναι που ελέχθη επί τη ακροάσει του αρμόδιου εισαγγελέα Χανίων την Κυριακή.
Δεν τους ασκήθηκε καμία Πειθαρχική δίωξη ούτε τους ασκήθηκε το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας. Το ότι ένας κατώτερος αστυνομικός εκτελεί εντολές και πάγια υπηρεσιακές εντολές, πώς μπορεί να αντιταχθεί σε αυτές τις πάγιες εντολές; Δεν έγινε εκείνη την ώρα επικοινωνία. Αυτό είναι πάγια υπηρεσιακή εντολή, είναι «πρακτική». Την επόμενη μέρα θα γινόταν προφορική μήνυση.
Το όχημα ακινητοποιήθηκε, δόθηκε η περίπτωσή του ως άνθρωπος που δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, βεβαιώθηκαν οι διοικητικές παραβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε, και τα κλειδιά δόθηκαν σε συνεπιβάτη, στον οποίο έγινε επίσης αλκοτέστ και ήταν αρνητικός. Στην Περιφερειακή των Χανίων δεν υπάρχει η τεχνική υποδομή για να μπορέσουν εκείνη την ώρα να μπουν οι αστυνομικοί στο σύστημα και να δουν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είχε δίπλωνα και για ποιον λόγο του είχε αφαιρεθεί. Δεν είναι συνδεδεμένο το σύστημα να δουν ηλεκτρονικά εκείνη την ώρα για ποιον λόγο αυτός ο άνθρωπος εν είχε δίπλωμα. Και κατά ψευδή δήλωσή του είπε ότι το έχει ξεχάσει στο σπίτι του», είπε τέλος ο κ. Γιαννελάκης.
Δημογλίδου: «Ξεκάθαρα έπρεπε να έχει συλληφθεί – Δεν υπάρχει πάγια εντολή»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου, διέψευσε τους ισχυρισμούς του δικηγόρου των αστυνομικών τονίζοντας πως:
«Είναι ξεκάθαρο ότι ένας άνθρωπος είναι νεκρός μετά από έλεγχο αστυνομικών, κάτι δεν έχει πάει καλά. Σε αυτή την περίπτωση ο 45χρονος θα έπρεπε να έχει συλληφθεί και να οδηγηθεί στην αστυνομική υπηρεσία. Ακόμα και μικρότερο να ήταν το ποσοστό που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί με την αλκοολομέτρηση, γνωρίζουμε καλά τον νόμο και γνωρίζουν οι αστυνομικοί.
Δέχομαι οποιοιδήποτε δικαιολογία να υποστηρίξουν τον εαυτό τους, όμως δεν δέχομαι ως δικαιολογία απέναντι στους γονείς που έχασαν το παιδί τους και απέναντι στην κοινωνία.
Οποιαδήποτε πάγια εντολή και αν υποστηρίζουν οι αστυνομικοί ότι είχα, θα μπορούσαν με ένα απλό τηλεφώνημα, στον αρμόδιο εισαγγελέα ή στον διοικητή να ενημερώσουν και θα τους έδινε κατευθύνσεις. Εδώ γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι ο άνθρωπος αυτός με αυτό το ποσοστό αλκοόλ έπρεπε να συλληφθεί», ξεκαθάρισε η κ. Δημογλίδου.
Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πάγια εντολή, αυτό υποστηρίζουν οι αστυνομικοί. Είναι ξεκάθαρο από την εισαγγελία Χανίων ότι δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια εντολή, ούτε προφορική ούτε γραπτή. Δεν ενημέρωσαν ούτε τον διοικητή τους. Αυτό που επικαλούνται οι αστυνομικοί πρέπει να το αποδείξουν. Δεν γνωρίζω ποια υπηρεσία θα αναλάβει να ερευνήσει εάν έχουν υποπέσει σε κάποιο ποινικό αδίκημα οι αστυνομικοί. Ο εισαγγελέας δεν έχει ασκήσει δίωξη οπότε δεν είναι κατηγορούμενοι οι αστυνομικοί. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».
«Καταστράφηκα» φώναζε ο 45χρονος που τράκαρε τον Παναγιώτη – Τον εμπόδισαν να διαφύγει
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, ο 45χρονος οδηγός, αλλά και η σύντροφός του, που τον ακολουθούσε με άλλο αυτοκίνητο, προσπάθησαν να απομακρυνθούν από το σημείο, όμως οι αυτόπτες μάρτυρες τους σταμάτησαν.
Ο οδηγός, σε κατάσταση μέθης, φαινόταν χαμένος όταν οι περαστικοί τον βοήθησαν να βγει από το αυτοκίνητο. Η σύντροφός του, φτάνοντας στο σημείο, είδε το τρακαρισμένο όχημα και τον έβαλε στο δικό της αυτοκίνητο με σκοπό να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι μάρτυρες τους εμπόδισαν να αποχωρήσουν, εξηγώντας πως είχε εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο.
«Καταστράφηκα» φώναζε ο 45χρονος με τα χέρια στο κεφάλι μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβη και αντίκρισε το όχημα του 22χρονου Παναγιώτη.