Έτοιμο να λειτουργήσει το “ελληνικό FBI” – Ποιές υπηρεσίες απορροφά ποιές οι αντιδράσεις

Έπεσαν και οι τελευταίες απαραίτητες υπογραφές και ο «ελληνικό FBI» είναι έτοιμο να συσταθεί και να λειτουργήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας. Το οργανόγραμμά του παρουσιάζει κάποιες εκπλήξεις, αλλά ταυτόχρονα έχει προκαλέσει και προβληματισμό στα στελέχη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού -όπως λένε- αυτοί που αποφάσισαν την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας δεν τόλμησαν να «Σπάσουν αυγά», αναβαθμίζοντας απλά τις Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης με την υπαγωγή τους στον Αρχηγό. Και πράγματι η μόνη δομική αλλαγή είναι αυτή της υπαγωγής, στην νέα Διεύθυνση, της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ας δούμε όμως πως θα έχουν τα πράγματα από εδώ και πέρα με την λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως θα ονομάζεται.

Στη νέα αυτή διεύθυνση μεταφέρονται όλες οι υποδιευθύνσεις της Ασφάλεια Αττικής εκτός από το Ανηλίκων και το Αναζητήσεων και την Κρατική. Έτσι το οργανόγραμμά της περιλαμβάνει τις Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών, Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας, Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (σ.σ. η αυτοτελής μέχρι σήμερα Οικονομική Αστυνομία), Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων και Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

Για την Θεσσαλονίκη θα υπάρχει ακριβώς το ίδιο σχήμα με υπαγωγή βέβαια στην κεντρική υπηρεσία ως υποδιεύθυνση της, αλλά και Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στην Κρήτη με όλες τις παραπάνω αρμοδιότητες.

Σε ότι αφορά τώρα στην μέχρι σήμερα κραταιά Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ουσιαστικά συρρικνώνεται σε επιτελική υπηρεσία συντονισμού των τριών υποδιευθύνσεων που της μένουν, καθώς και τον περιφερειακών υποδιευθύνσεων της Αττικής, που ακόμη και σε αυτές δεν θα υπάρχουν πλέον Τμήματα Ναρκωτικών.

Στο επίπεδο της …ονοματολογίας τώρα, ως διοικητής του «ελληνικού FBI» ακούγεται πως θα τοποθετηθεί ο νυν διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης. Για τον αντικαταστάτη του στην …κουτσουρεμένη Δ.Α.Α. ακούγονται διάφορα ονόματα, όμως πιθανότατα καθοριστικό ρόλο για την τελική απόφαση αναμένεται να παίξει το εάν θα παραμείνει διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας ο Ταξίαρχος Γιώργος Μάγγας, τώρα που η υπηρεσία αυτή παύει να είναι αυτοτελής και υπαγόμενη απευθείας στο Αρχηγείο.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ασφαλείας σχολίαζαν σήμερα πως είναι πολύ περίεργο το γιατί δεν εντάχθηκαν σε αυτή την Διεύθυνση «ομπρέλα» για την δίωξη του οργανωμένου και του σοβαρού εγκλήματος τόσο η ΔΑΕΕΒ (σ.σ. η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία), όσο και η ΔΙΔΑΠ, η επίσης αυτοτελής υπηρεσία που έχει τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο. «Χωρίς αυτές τις δύο η νέα διεύθυνση θα κουτσαίνει» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Του Θάνου Σωτήρη