Δοκιμή: καραμπίνα 300 ευρώ VS καραμπίνας 3000 ευρώ – Βίντεο

Σημερα θα συγκρίνουμε το Winchester trench gun, την διάσημη καραμπίνα που πολέμησε στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ένα αγωνιστικό armsan με οπτικό βοήθημα holosun, και με πρόσθετα που βοηθούν την μείωση της ανάκρουσης.

Καταρχήν το Winchester ζυγίζει 2.8 κιλά με 6 φυσίγγια, ενώ το αγωνιστικό 5.2 κιλά με γεμιστήρα 12 φυσιγγίων. Επομένως μιλάμε για μια τεράστια διαφορά, που επιβαρύνει τον σκοπευτή που θα χειριστεί το σχεδόν διπλάσιο σε βάρος όπλο.

Στον τομέα της αξιοπιστίας, η επαναληπτική καραμπίνα δεν έχει αντίπαλο, έχοντας αποδείξει την φήμη της, σε πλήθος πολέμων και συγκρούσεων. Μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε φυσίγγι, σε οποιαδήποτε πίεση, αρκεί να να είναι κάτω των 3 ιντσών σε μήκος.

Το αγωνιστικό, από την άλλη, τροφοδοτείται με γεμιστήρα, η οποία προκαλεί προβλήματα εξαιτίας του μεγέθους του φυσιγγιού που διαχειρίζεται, και γενικά είναι ευαίσθητο σε καιρικά φαινόμενα, απαιτεί συνεχή συντήρηση, ενώ είναι απαραίτητες και κάποιες ελάχιστες πιέσεις, για να λειτουργήσει το πιστόνι τύπου ΑΚ47 που δίνει ζωή στο όπλο.

Στην τιμή , η απόσταση είναι χαοτική, περίπου 300  με 3000 ευρώ. Με απλά μαθηματικά, ο χείριστης μπορεί να αγοράσει δέκα όπλα στην τιμή του ενός!!!

Σε ότι αφορά στην ταχύτητα βολής, η ζυγαριά όπως είναι αναμενόμενο, γέρνει προς το αγωνιστικό, με περίπου 7 βολές σε ένα δευτερόλεπτο -στα χέρια ενός καλού χειριστή- έναντι 4 η και 5 βολών, που θα “βγάλει” ο χειριστής της επαναληπτικής.

Το αγωνιστικό όπλο έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα εξαιτίας του οπτικού βοηθήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι ο χειριστής της winchester, δεν μπορεί να ρίξει πολύ γρήγορα.

Μετά από όλα αυτά, θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί να δώσει τα δεκαπλάσια χρήματα σε ένα όπλο μικρότερης αξιοπιστίας και διπλού βάρους. Η απάντηση είναι απλή. Το αγωνιστικό όπλο, μπορεί να φέρεται με γεμιστήρα 10εως 20 φυσιγγίων, ακόμα και τύμπανα 24 η 30 φυσιγγίων, εξαπολύοντας πυκνό πυρ, από διάφορων τύπων πυρομαχικά, καθηλώνοντας ή ακόμα και εξουδετερώνοντας είτε ανθρώπινους στόχους, είτε υλικά (οχήματα, πόρτες κτλ). Για αυτό και τα τύπου magazine fed shotguns, έχουν κερδίσει επάξια την θέση τους, στα οπλοστάσια πολλών ειδικών δυνάμεων στρατού και αστυνομίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κλείνοντας βλέπουμε πως είναι δύσκολο να βγει ο τελικός νικητής, που εξαρτάται στο μεγαλύτερο ποσοστό, από το ποσό εκπαιδευμένος είναι ο χειριστής, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του κάθε όπλου.

*Άρθρο ειδικού συνεργάτη