Ποιοί κρύβονται πίσω από τις βόμβες σε ΜΑΤ και Υπουργείο Εργασίας – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Από την ίδια «φωλιά» ακραίων αντιεξουσιαστών προέρχονται οι βομβιστές που τοποθέτησαν το ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό με στόχο το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και την βόμβα που δεν εξερράγη στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί.

Αυτή την εικόνα έχουν σχηματίσει σε πρώτη φάση οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής οι οποίοι πλέον, μετά και την δεύτερη βομβιστική ενέργεια, παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία το ενδεχόμενο οργανωμένης και με διάρκεια επανεμφάνισης τέτοιου είδους ομάδων που έχουν αποφασίσει να ανοίξουν νέο κύκλο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής οι δύο επιθέσεις, αυτή στα ΜΑΤ τον Δεκέμβριο και η χθεσινή στην οδό Σταδίου, παρουσιάζουν μεταξύ τους σημαντική ποιοτική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Στην πρώτη περίπτωση ο εκρηκτικός μηχανισμός ενώ είχε την σωστή «συνταγή» κατασκευής, παρουσίασε αστοχίες με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθεί, και παράλληλα οι δράστες έκαναν βασικά λάθη τα οποία εκμεταλλεύονται οι αστυνομικοί για να προχωρήσουν την υπόθεση.

Στην δεύτερη, η επιχείρηση έγινε πολύ πιο «επαγγελματικά», και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, από άτομα που «το έχουν ξανακάνει και κινούνται με σιγουριά». Ο εκρηκτικός μηχανισμός όχι μόνο ήταν άρτια κατασκευασμένος, αλλά τοποθετήθηκε απέναντι από το κτήριο όπου στεγάζεται το Υπουργείο Εργασία με συγκεκριμένη λογική. Οι χοντρές λαμαρίνες που καλύπτου υπό ανακαίνιση υποκατάστημα τράπεζας, που βρίσκεται εκεί, χρησιμοποιήθηκαν από τους βομβιστές σαν επιφάνεια που κατεύθυνε το ωστικό κύμα σε ολόκληρη την πρόσοψη του κτηρίου, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ζημιές. Εάν η βόμβα είχε τοποθετηθεί  στην είσοδο του Υπουργείου οι ζημιές θα ήταν πολύ μικρότερες.

Σε ότι αφορά στα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, και σε αυτά οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής βλέπουν την ύπαρξη «έμπειρου επικεφαλής».  Στο πρώτο τηλεφώνημα δόθηκε σωστά το χρονικό περιθώριο όμως ως σημείο αναφέρθηκε ο στόχος και όχι το σημείο τοποθέτησης που ήταν το υποκατάστημα της τράπεζας. Ακολούθησε το δεύτερο τηλεφώνημα κατά το οποίο δόθηκε το ακριβές σημείο τοποθέτησης της τσάντας με τον εκρηκτικό μηχανισμό. Και αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, δείχνει πως κάποιος διόρθωσε το λάθος εκτιμώντας πως από αυτό πιθανόν να κινδύνευαν ζωές από τις κινήσεις των αστυνομικών προς λάθος κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά στην «ταυτότητα» των δραστών των δύο επιθέσεων, τα ονόματα που χρησιμοποίησαν ως ομάδες, δηλαδή «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» στην περίπτωση των ΜΑΤ και  «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» στην νέα επίθεση, δεν δίνει κάποιο στοιχείο στους αστυνομικούς αφού θεωρούν πως τα ονόματα αυτά δόθηκαν τυχαία από το «σύνηθες λεξιλόγια του χώρου».

Σο πεδίο των ερευνών τώρα, η βομβιστική επίθεση στην οδό Σταδίου έχει δώσει στους αστυνομικούς αρκετό οπτικό υλικό από κάμερες στο σημείο της τοποθέτησης, και τώρα συνεχίζουν την αναζήτηση ανάλογων βίντεο σε μια μεγάλη ακτίνα με την ελπίδα να βρούν αντίστοιχο οπτικό υλικό σε σημεία που να τους βοηθήσουν στο εντοπισμό των βομβιστών. Παράλληλα βέβαια αναμένουν και κάποια προκήρυξη που και αυτή θα τους βοηθήσει να «σκιαγραφήσουν» τα μέλη της ομάδας αυτής.

Του Θάνου Σωτήρη