Σε συναγερμό το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛΑΣ για τον κορωνοϊό

Σε εγρήγορση και η Ελληνική Αστυνομία λόγω κορωνοϊού. Το Σάββατο έγινε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και ανώτεροι αξιωματικοί απ όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας.

Στόχος ήταν να οριστεί ένα πρωτόκολλο ενεργειών σε περίπτωση που κάποιος αστυνομικός, κρατούμενος ή πολίτης μέσα σε αστυνομικό κτήριο εμφανίσει ή ενημερώσει ότι έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό.

Μάλιστα, σε κάθε αστυνομική διεύθυνση ορίστηκε συγκεκριμένος αξιωματικός ο όποιος θα ενημερώνεται άμεσα για κάθε περιστατικό.

Στη συνέχεια, θα δίνονται οι κατάλληλες κατευθύνσεις ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.). Ένα από τα κριτήρια επιλογής που είχε θέσει το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ήταν οι υπεύθυνοι αξιωματικοί να διαθέτουν εμπειρία σε θέματα διαχείρισης κρίσεων καθως, όπως αποδείχτηκε, με τις σωστές ενέργειες στην εκδήλωση κάθε περιστατικού μπορούν να αποφευχθούν απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ειδικότερα, για τις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής υπεύθυνος αξιωματικός ορίστηκε ο αστυνομικός Διευθυντής Ηλίας Αλεβιζόπουλος ο οποίος υπηρετεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος αξιωματικός διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην διαχείριση κρίσεων σε θέματα επείγουσας φροντίδας υγείας και φυσικών καταστροφών.

Σύσκεψη όμως για τον κορωνοϊό και την αντιμετώπιση τυχόν ύποπτου κρούσματος έγινε και για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Το μεσημέρι της Κυριακης, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου ενημέρωσε όλους του υπεύθυνους των φυλακών της χώρας για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού είτε σε σωφρονιστικό υπάλληλο είτε σε έγκλειστο.

Αν κάποιος κρατούμενος προσβληθεί από τον συγκεκριμενο ιό η κατάσταση που θα κληθούν οι άνθρωποι των φυλακών να διαχειριστούν θα είναι πολύ δύσκολη με δεδομένο ότι μέσα στα κελιά ζουν πολλά άτομα, στις φυλακές έρχονται όλοι σε επαφή με όλους και η διασπορά θα είναι μεγάλη και ταχύτατη.