“Συναγερμός” στην ΕΛ.ΑΣ για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά την ποινή του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Η αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, «σπάζοντας» τα ισόβια του πρώτου βαθμού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Αλληλέγγυοι, που υπογράφουν ως μέλη της «Πρωτοβουλίας ενάντια στη λήθη» έχουν απευθύνει, μέσω των social media, κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στις 8 το βράδυ.

Ήδη από το πρωί στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, καθώς είναι άγνωστο εάν και πώς θα ξεσπάσει η οργή για την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος, με τη δολοφονία ενός 16χρονου παιδιού, προκάλεσε, τον Δεκέμβριο του 2008, πρωτοφανή εξέγερση και επεισόδια στην Αττική και όχι μόνο. Για τουλάχιστον δέκα ημέρες η Αθήνα είχε βυθιστεί στο χάος, καθώς εξαγριωμένοι νέοι διαδήλωναν σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, καταλήγοντας στο κέντρο με συγκρούσεις με την Αστυνομία, πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ «τρέχει» να προλάβει παρόμοιες αντιδράσεις, αρχής γενομένης από την αποψινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που, πολύ πιθανό, να εξελιχθεί σε πορεία στους δρόμους της Αθήνας. Ήδη έχουν δοθεί σαφείς εντολές για ενισχυμένα μέτρα φρούρησης αστυνομικών «στόχων», για την αποτροπή «καταδρομικών» ή και τρομοκρατικών επιθέσεων σε Αστυνομικά Τμήματα και υπηρεσίες, αλλά και μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που εκτελούν περιπολίες, πεζές και εποχούμενες.

Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από τις δύο επιθέσεις με αυτόματο όπλο «Καλάσνικοφ» εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που φρουρούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, με τους δράστες να παραμένουν στο σκοτάδι. Στις 10 Ιανουαρίου 2017 ένας ή δύο άγνωστοι, που βγήκαν τα χαράματα από την οδό Αραχώβης, πυροβόλησαν τρεις φορές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι από θραύσματα ένας αστυνομικός, ενώ στις 6 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, νωρίς το βράδυ, δύο κουκουλοφόροι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ και πάλι με αυτόματο όπλο έξω από τα γραφεία της οδού Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Οι σφαίρες «καρφώθηκαν» στον τοίχο διπλανού καταστήματος με είδη ρούχων.

«Η απόφαση του Μικτού Εφετείο Λαμίας για τον Κορκονέα αποτελεί πρόκληση. Η αναγνώριση του ελαφρυντικού του «πρότερου σύννομου βίου» που οδήγησε στην καταδίκη – χάδι σε 13 χρόνια του δολοφόνου αστυνομικού, όπως επίσης και η αθώωση του συνεργού του, Σαραλιώτη, δεν προσβάλλουν μόνο τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στέλνουν το μήνυμα στους εκκολαπτόμενους Κορκονέες ότι μπορούν να δολοφονούν με τα υπηρεσιακά όπλα και να πέφτουν στα μαλακά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο κάλεσμα των συλλογικοτήτων, που ετοιμάζονται για «ηχηρή» απάντηση στην αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού.

Πάντως στις αντιεξουσιαστικές ομάδες έχει πέσει «σιγή ασυρμάτου» και στα γνωστά διαδικτυακά μέσα που χρησιμοποιούν δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για την αποψινή συγκέντρωση.