«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Euroconsultants στην Πυλαία, το βράδυ της Δευτέρας 14 Οκτώβρη, στέλνοντας μια πρώτη προειδοποίηση σε όσους βάζουν τα κέρδη και τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, πάνω από τις ζωές των καταπιεσμένων γυναικών» αναφέρεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στο indymedia.
Ολόκληρη η ανάρτηση στην ιστοσελίδα:
«Πώς είναι άραγε, να είσαι γυναίκα στο Ιράν. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι απλή. Από τη στιγμή που κάποια γεννιέται στο Ιράν έχει δύο πορείες ζωής: την αφομοίωση και προσαρμογή στον θεοκρατικό σκοταδισμό ή τη «θανατική ποινή». Στο Ιράν η γυναίκα είναι αντικείμενο. Μηχανή αναπαραγωγής, σκεύος ηδονής, αντικείμενο εκτόνωσης. Πως είναι άραγε να η ζωή σου να είναι απλά μια αντίστροφη μέτρηση. Να πρέπει να υπομένεις, να υπακούς, να ανέχεσαι. Η Sharareh Khademi αποφάσισε πως δε θα είναι ακόμα μια θανατοποινήτισσα.
Σύζυγος ενός στρατιωτικού, μέλους των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν και μάνα της 6χρονης Diana, η Sharareh βρέθηκε από νωρίς, μόνη στα νύχια της πατριαρχίας. Κακοποιημένη επανειλημμένα, τόσο αυτή όσο και η κόρης της, από τον άντρα της, η Sharareh αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της και ζήτησε διαζύγιο. Όμως η λέξη διαζύγιο στο στόμα μιας Ιρανής, είναι αιτία πολέμου «για το άλλο της μισό». Ο άντρας της, την κατηγόρησε για μοιχεία σε βάρος του με έναν συνάδελφό της από το νοσοκομείο που δούλευε. Το δικαστήριο καταδίκασε πρωτόδικα τη Sharareh σε ποινή επιβολής 60 βουρδουλιών, όμως στο εφετείο αθωώθηκε. Δε θα μπορούσε να έχει τέλος η ιστορία της ομως εδώ. Ο άντρας της, με τσακισμένο εγωϊσμό και υπόληψη, απειλεί τη Sharareh να του παραδώσει την κόρη της αλλιώς ο ίδιος θα καταδώσει τη ίδια και την οικογένειά της στις μυστικές υπηρεσίες για τη χρόνια αντικαθεστωτική τους δράση. Η Sharareh αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ιράν μαζί με την κόρη και τα αδέλφια της. Όμως συνελήφθη και βρίσκεται φυλακισμένη στον Κορυδαλλό, καθώς ο άντρας της την κατηγόρησε για αρπαγή ανηλίκου, μήνυση που προκάλεσε και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Interpol.
Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες γυναικών που σπάνε τη σιωπή και μιλούν για τα διαρκή βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται. Βασανιστήρια που ξεκινούν από τη νόμιμη αστική δικαιοσύνη και καταλήγουν στους άγραφους φαλλοκρατικούς νόμους της πατριαρχικής κοινωνίας. Η πρωτόδικη ποινή της Sharareh είναι μια συνηθισμένη ήπιας μορφής τιμωρία για τις γυναίκες που έρχονται σε επαφή με άντρες οι οποίοι δεν αποτελούν συγγενικά τους πρόσωπα. Η περίπτωση δε της μοιχείας αποτελεί κατηγορία που επιφέρει θανατική ποινή μέσω λιθοβολισμού. Ακόμα όμως και η δικαστική διαδικασία αποτελεί εξαίρεση. Ο άντρας δε χρειάζεται να αποδείξει με ιδιαίτερο τρόπο την κατηγορία της μοιχείας, ενώ σε περίπτωση διαζυγίου, η μάνα δικαιούτε να κρατήσει το παιδί της μέχρι τα 2 πρώτα τους χρόνια καθώς έπειτα η επιμέλεια μεταφέρεται στον πατέρα.
Όπου τελειώνει ο δάκτυλος της αστικής δικαιοσύνης ξεκινάει το τιμωρό χέρι της πατριαρχίας
Η γυναίκα που κατάφερε να χωρίσει από το άντρα της πρέπει να στιγματιστεί κοινωνικά και να τιμωρηθεί. Εκατοντάδες περιστατικά βρήκαν το φως της δημοσιότητας από γυναίκες που τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους (ανεξαρτήτου ηλικίας) δέχθηκαν επιθέσεις με οξύ από τους άντρες τους ή τους πεθερούς τους, έπειτα από διαζύγια. Άλλες παραμορφώθηκαν εντελώς έτσι ώστε να αναγνωρίζονται ως μοιχαλίδες. Άλλες υπέκυψαν στα τραύματά τους έπειτα απο μαρτυρικούς πόνους. H 38χρονη Raana Por Amrai και η 8χρονη κόρη της Fatemeh Qalandari δέχθηκαν επίθεση από τον κουνιάδο της τον Ιούλιο του 2015, ο οποίος υπέθεσε πως η ίδια προκάλεσε το χωρισμό του με τη γυναίκα του. Ο ίδιος έριξε οξύ σε εκείνη και την 8χρονη Fatemeh, με αποτέλεσμα, η Raana να καεί στο πρόσωπο, τα μάτια, τα χέρια και το λαιμό και η μικρή Fatemeh στις ωμοπλάτες, τα χέρια και τα μπράτσα. Η 29 χρονη Somayeh Mehri και η κόρη της Raana δέχθηκαν επίθεση από τον σύζυγό της, στο πρόσωπο και το σώμα. Η Somayeh έζησε 4 χρόνια, υποφέροντας τραγικούς πόνους και χειρουργικές επεμβάσεις. Τον Απρίλιο του 2015, παρενέργειες από την επίθεση, όπως βαριές πληγές στους πνεύμονες, οδήγησαν στο θάνατό της σε ένα νοσοκομείο της Τεχεράνης. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα διαρκή περιστατικά κακοποιήσεων, βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε σπίτια, γειτονιές, χώρους εργασίας και λοιπά. Λίγα από τα εκατοντάδες παραδείγματα ζωών βυθισμένων στο σκοτάδι του θεοκρατικού παροξυσμού.
Είναι σίγουρα λυπηρό άν όχι εξοργιστικό να βλέπει κανείς βέβαια πως υπάρχουν τρανταχτές περιπτώσεις όπου η ίδια η υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης συναντά εμπόδια από τις ίδιες τις γυναίκες. Η Φαρίντα Αλασβάντ έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο θεολογικών σπουδών. Η ίδια πιστεύει πως οι Ιρανές δεν είναι καταπιεσμένες αλλά ιδιαίτερες, πως η ελευθερία τους οφείλει να τηρείται στα πλαίσια του Κορανίου, υποστηρίζοντας πως η δυτική κουλτούρα (με ό,τι συνεπάγεται σε επίπεδο χειραφέτησης) θέλει να εισβάλλει στην Ανατολή χωρίς να υπάρχει αμοιβαιότητα. Η Ζαχρά Αμινμάζντ, επίσης απόφοιτος της σχολής ισλαμικού δικαίου επίσης αναφέρει πως θεωρεί λυπηρό πως η Δύση έχει μια τόσο άσχημη εικόνα για το Ιρανικό δίκαιο. Ας μη βιαστούμε όμως και εμείς από μέρους μας, ως εν δυνάμει χειραφετημένες κοινότητες του δυτικού κόσμου, να κρίνουμε γυναίκες που έχουν μεγαλώσει εγκλωβισμένες κάτω από την επιβολή του σκοταδισμού και της φαλλοκρατίας.
Η ελληνοϊρανική φιλία και οι επενδυτικές σχέσεις της Euroconsultants είναι βαμμένες με το αίμα των καταπιεσμένων γυναικών.
Η Euroconsultants-Ευρωσύμβουλοι ΑΕ είναι μια εταιρεία κολοσσός με διεθνείς διασυνδέσεις που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας και των εξαγωγών. Εδώ και 15 χρόνια η εταιρεία έχει στήσει ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην επενδυτική δυνατότητα των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες του κόλπου. Έχοντας δικά της πλέον γραφεία και στην Τεχεράνη, η Euroconsultants επενδύει οικονομικά στην ελληνοϊρανική φιλία. Το 2015 με τη συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος-ΣΕΒΕ, η Euroconsultants πραγματοποίησε ημερίδα με την παρουσία Ιρανών αντιπροσώπων και συνεργατών τους (όπως για παράδειγμα ο Mahdi Monabbati, Συνεργάτης Euroconsultants-Iran) για την περαιτέρω προώθηση νέων διαύλων επικοινωνίας και ενίσχυσης επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, τόσο σε επίπεδο εξαγωγών, όσο και προσέλκυσης επενδύσεων, μετά και την άρση των κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ισχυρών οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Κατά τα λόγια του διευθύνων συμβούλου της Eurocosultants, Πάρι Κοκορότσικου, «…αναλύθηκαν οι ευκαιρίες σε μία σειρά κλάδων της ιρανικής οικονομίας, παράλληλα με τη γενικότερη παρουσίαση της οικονομικής εικόνας της χώρας, ώστε η επιχειρηματική κοινότητα να αποκτήσει μια πρώτη επίκαιρη ενημέρωση και να ξαναβάλει τη μεγάλη αυτή αγορά στον προγραμματισμό της.»
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Euroconsultants στην Πυλαία, το βράδυ της Δευτέρας 14 Οκτώβρη, στέλνοντας μια πρώτη προειδοποίηση σε όσους βάζουν τα κέρδη και τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, πάνω από τις ζωές των καταπιεσμένων γυναικών. Αν η Sharareh και η 6χρονη κόρη της Diana εκδοθούν στο Ιράν, το ελληνικό κράτος, η αστική δικαιοσύνη και όσοι επενδύουν στην ελληνοϊρανική επιχειρηματικότητα υπογράφουν την θανατική ποινή της ίδιας και της κόρης της. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Το αίτημά της για ακύρωση της διαδικασίας έκδοσής της στο Ιράν (και χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα), εκδικάζεται την Τρίτη 15 Οκτώβρη, στα διοικητικά δικαστήρια Αθήνας.
Καμία έκδοση της Sharareh Khademi στο Ιράν
Καμία μόνη στα χέρια του φαλλοκρατικού σκοταδισμού»