Του Παναγιώτη Μπούσιου
Δικαιολογημένα χαμόγελα και ικανοποίηση υπήρχε χθες το πρωί στις κεντρικές αποθήκες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Μάνδρα, μετά την αλληλεγγύη που έδειξαν δεκαπέντε ευρωπαϊκά κράτη απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού κύματος.
Έστειλαν μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να κάνουν καλύτερες τις συνθήκες ζωής χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι είναι στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Λίγοι ήταν αυτοί όμως που γνώριζαν για την σχεδόν απολίτιστη στάση μιας χώρας από τα… πολύ βόρεια σύνορα της Ευρώπης.
Το astinomiko.gr αποκαλύπτει την… απρέπεια απέναντι στην χώρα μας αλλά και στην «Ευρώπη της αλληλεγγύης» και μάλιστα με στόχο το… κέρδος.
Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό όταν η Ελλάδα, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ζήτησε από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υλικοτεχνική βοήθεια. Οι χώρες ανταποκρίθηκαν άμεσα στέλνοντας περίπου 70 χιλιάδες είδη σε εξοπλισμό, όπως αλουμινοκουβέρτες, υπνόσακους, θερμάστρες, γαλότσες, γεννήτριες, κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες κτλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αυστρία ενημέρωσε ότι θα διαθέσει ένα τεθωρακισμένο όχημα, ένα drone, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για υποδομές και αγορά εξοπλισμού.
Όμως μια από τις αποκαλούμενες «προηγμένες» χώρες ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι ναι μεν θα προσφέρει εξοπλισμό αλλά με το… αζημίωτο. Μάλιστα, το συνολικό κόστος θα ξεπερνούσε τις 900 χιλιάδες ευρώ ενώ το πιο εξωφρενικό είναι ότι είχε έτοιμο και… τιμοκατάλογο ανά είδος. Συγκεκριμένα:
20 ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΜΗ ΑΝΤΙ 17500 ευρώ Η ΜΙΑ
30 ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΝΤΙ 14200 ευρώ ΤΟ ΕΝΑ
900 ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙ 30 ευρώ το ένα.
Στην ίδια λίστα προς πώληση προϊόντων περιλαμβάνονταν επίσης περίπου χίλιες κουκέτες, ένα κοντέινερ εξοπλισμένο με τουαλέτες και ντους και επτά σετ γραφείων με καρέκλες. Μετά το αρχικό σοκ της ελληνικής πλευράς και αφού έγιναν οι σχετικοί υπολογισμοί, ευχαριστήσαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο τους Βορειοευρωπαίους «εταίρους» μας για την… «αλληλεγγύη» τους και δεν προχωρήσαμε στην αγορά του εξοπλισμού.
Στο ευχαριστήριο μήνυμα μας, θέλοντας να μην διαταράξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις, σημειώσαμε ότι «αν οι ανάγκες μας αυξηθούν θα απευθυνθούμε στην συγκεκριμένη χώρα για την αγορά του εξοπλισμού». Ωστόσο, στελέχη της ελληνικής πλευράς έλεγαν ότι «κάποιοι δείχνουν να μην έχουν καταλάβει ότι η χώρα μας έχει αναλάβει να βγάλει «ασπροπρόσωπη» την Ευρώπη την ίδια στιγμή που οι εταίροι μας το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν χρήματα αλλά να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, κυρίως στην μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών». Το σίγουρο πάντως είναι ότι, έστω και με αυτόν τον τρόπο, στις αποθήκες της Μάνδρας έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού και αλληλεγγύης.