Σκληρό ροκσήμερα Τετάρτη (5/3) στη Βουλή με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που είναι σε εξέλιξη και την οποία είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με αντικείμενο «το έγκλημα των Τεμπών».
Την αυλαία άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ακολούθησαν κατά σειρά οι δύο αρχηγοί που κατέθεσαν το σχετικό αίτημα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος.
Κοινή πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση
Παράλληλα σήμερα, όπως έχει προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, καθώς οι διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οδήγησαν εν τέλει στη μεταξύ τους συμφωνία.
Όπως συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (4/3), μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, «Πλεύση Ελευθερίας» και Νέας Αριστεράς, σήμερα Τετάρτη (5/3) θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων στο πλαίσιο της προγραμματισμένης προ ημερησίας συζήτησης και εν συνεχεία θα κατατεθεί η πρόταση μομφής.
Το ΠΑΣΟΚ από το βράδυ της Δευτέρας είχε στείλει στα κόμματα το κείμενο της πρότασης για τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου να διαμορφωθεί και να κατατεθεί μια κοινή θέση ώστε η κυβέρνηση, όπως λένε, να βρεθεί σε θέση απολογούμενου στο πλαίσιο του κορυφαίου κοινοβουλευτικού μέσου της αντιπολίτευσης, αυτού της πρότασης δυσπιστίας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της βουλής ανέφερε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα κοινωνικό αίτημα. Είναι δυσπιστία απέναντι στην πολιτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης, είναι δυσπιστία απέναντι στην προσπάθεια συγκάλυψης και απέναντι στο πέπλο της ατιμωρησίας, που απλώνεται στα κυβερνητικά στελέχη.
Στην Κουμουνδούρου, το μήνυμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου, όπως λένε, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Σε ό, τι αφορά την πρόταση μομφής, έχουν ζητήσει στο κείμενο το οποίο θα κατατεθεί να ενταχθούν θέματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου, με τις παρακολουθήσεις, με την ακρίβεια και τη φτωχοποίηση των Ελλήνων.
Η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας επίσης στηρίζουν και ψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας.
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας χωρίς να συνυπογράψει το κείμενο, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων για το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Τέλος, ο κ. Βελόπουλος θα στηρίξει την πρόταση, αν και διαπιστώνει ενστάσεις, όπως λέει, για το ενδεχόμενο συσπείρωσης της κυβερνητικής παράταξης.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την πρόταση δυσπιστίας
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, αρχίζει μετά από δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός και αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τριών ημερών από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ενώ μπορεί να αναβληθεί για 48 ώρες εάν το ζητήσει η κυβέρνηση και γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.