Γερασμένο εμφανίζεται το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος την ίδια ώρα που καλείται με έναν εξίσου «γερασμένο» στόλο οχημάτων να ανταπεξέλθει σε μια ακόμα αντιπυρική περίοδο που έχει ξεκινήσει… πολύ νωρίς και με άγριες διαθέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ) όλες οι βαθμίδες του προσωπικού εμφανίζουν σημάδια γήρανσης θέτοντας σε αμφισβήτηση την επιχειρησιακή ικανότητα, αν και η εμπειρία περισσεύει. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών είναι τα 45,69 έτη, του χαμηλόβαθμου προσωπικού τα 44,19 έτη ενώ των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης τα 49,29 έτη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ) Αντώνης Κούκουζας μιλώντας στο astinomiko.gr υποστηρίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το «δημογραφικό» του.
«Από τη μια, σταθερή ροή από το 2016 νέων προερχόμενων από τις αξιοκρατικές διαδικασίες των πανελλήνιων εξετάσεων και από την άλλη ένας μέσος όρος ηλικίας που υπερβαίνει τα 45,5 έτη, με τους εμπειρότερους Πυροσβέστες να είναι σε ποσοστό πάνω από 34% ηλικίας άνω των 50 ετών. Δεδομένου ότι όσα εναέρια ή επίγεια μέσα και να διαθέτουμε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τη φωτιά τελικά τη σβήνει η «μπότα», δηλαδή τα πεζοπόρα τμήματα, αλήθεια μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από έναν 50άρη ή 55άρη να ανεβοκατεβεί με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μια πλαγιά ή σε μια χαράδρα για να «πιάσει» μια φωτιά;
Τη μόνη λύση εν προκειμένω αποτελούν οι απασχολούμενοι την αντιπυρική περίοδο εποχικοί πυροσβέστες που έχουν μέσο όρο ηλικίας και μπορούν με την απασχόλησή τους σε μόνιμη βάση να αποτελέσουν την αναγκαία γέφυρα για τη μεταφορά της εμπειρίας και τεχνογνωσίας και σε τελική ανάλυση την αντιμετώπιση του «δημογραφικού» μας προβλήματος».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: