“Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα και ο λόγος που είμαι εδώ είναι για να ακουστεί η φωνή μου. Έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό δεν μου δόθηκε ο λόγος και το δικαίωμα να απαντήσω σε αυτά που με κατηγορούσαν». Με αυτές τις λέξεις ξεκίνησε την απολογία του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Ιωάννης Λαγός ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε ότι «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, επειδή «δεν ασχολήθηκε με την υποθεση Σαμαρά και το σχετικό βίντεο». Όπως ανέφερε, στόχος ήταν “να δημιουργήσουν μια εντύπωση για μας ότι είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι και ότι οι υποψήφιοί μας πρέπει να τρομοκρατηθούν”.
Πρόσθεσε ότι τα δικαιώματά του έχουν καταπατηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που είχε με το Νίκο Μιχαλολιάκο και οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές και τη δημιουργία ενός νέου φορέα.
“Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε μία άλλη ομάδα ανθρώπων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε, αλλά και εκείνοι ήθελαν να αντισταθούν σε αυτά που μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να βγάλουμε έξω τις διαφωνίες και να ενώσουμε δυνάμεις”, είπε και πρόσθεσε ότι διαφώνησε και για τη στάση που κράτησε το κόμμα αναφορικά με τη δίκη: “Πίστευα ότι η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και όχι να υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες”.
Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο ίδιος υποστήριξε πως ενημερώθηκε από το Γιώργο Πατέλη, με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές επαφές, ωστόσο αν και μίλησε εκείνη τη νύχτα με το Νίκο Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί “δεν ήταν κάτι βέβαιο”. Είπε χαρακτηριστικά: “Στις 00:40 την νύχτα με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή επειδή προσπαθούσα να μιλήσω με τον Πατέλη και να μάθω τι έγινε. Τον κάλεσα μετά, αλλά δεν του ανέφερα τίποτα και μιλήσαμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί συνεννοηθήκαμε να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομάδα περιφρούρησης και να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπε ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν ήταν σκόπιμο εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα κάτι βέβαιο. Όταν βρεθήκαμε από κοντά το συζητήσαμε. Αρχικά μου είπε ότι είχε προσαχθεί κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. Δεν μου ανέφερε το λόγο, είπε ότι ήταν ασήμαντος, μετά ότι κάποιος τον μαχαίρωσε και ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Έγιναν 2-3 τηλεφωνήματα. Ο Πατέλης νομίζω είχε μιλήσει με το Ρουπακιά, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Δεν μου μίλησε για άλλα άτομα. Την επόμενη μέρα μέσα από διαδίκτυο προσπαθούσα να μάθω τί είχε γινει”.
Πρόεδρος: Σας πήρε άλλος από την τοπική Νίκαιας;
Κατηγορούμενος: Ίσως να είχα δεχθεί. Δεν θυμάμαι από ποιόν, αλλά δεν ενημερώθηκα από τον Άγγο για το περιστατικό. Το κινητό μου το είχαν οι πάντες. Η Χρυσή Αυγή ήταν πολυπληθής Και όταν μου ζητούσαν το κινητό μου εγώ το έδινα.
Πάντως, ο Λαγός διέψευσε τον Ηλία Κασιδιάρη σχετικά με το κλείσιμο των γραφείων της Νίκαιας: “Δεν κλείσαμε την τοπική της Νίκαιας επειδή πιστεύουμε ότι εμπλέκονται στη δολοφονία, αλλά για λόγους ασφαλείας. Σταματήσαμε τη λειτουργία της για λίγες ημέρες. Ο δολοφόνος έχει ομολογήσει και έχει πει ότι μόνος του το έκανε”.
Τέλος, χαρακτήρισε το Γιώργο Ρουπακιά ως “περαστικό” από το κόμμα, αφού “η Χρυσή Αυγή ήταν μόδα τότε” και επανέλαβε ότι “δεν αποδέχεται την ελληνική Δικαιοσύνη”.