Του Θάνου Σωτήρη
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ο Νότης Μηταράκης δεν παραιτήθηκε από την θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά εκπαραθυρώθηκε και μάλιστα αιφνιδιαστικά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι και το σημείο μηδέν της «παραίτησης» του, στο γραφείο του προετοίμαζαν το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδος και μάλιστα ο ίδιος είχε κλείσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό με κορυφαίο δημοσιογράφο.
Άραγε η «κατάργηση» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το Μαξίμου, και η παράλληλη δημιουργία της …έφιππης Αστυνομίας, που κατέληξε σε διπλό πολιτικό χαστούκι από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αποπομπή του μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του; Προφανώς όχι.
Σίγουρα οι τριήμερες διακοπές Μηταράκη στην Πάτμο (απ΄ όπου και η φωτογραφία) εξόργισαν πολύ περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι λόγοι ήταν και άλλοι και σοβαρότεροι.
Από την πρώτη ημέρα που ο Νότης Μηταράκης κάθισε στην «ηλεκτρική καρέκλα» του εβδόμου ορόφου της Κατεχάκη τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας διαπίστωσαν δύο πράγματα: Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος τους και οι στενοί συνεργάτες του αφενός δεν είχαν επίγνωση του που βρίσκονται και σε ποια κρίσιμη περίοδο και αφετέρου παρουσίαζαν έπαρση και εμφανίζονταν να γνωρίζουν τα πάντα και να κρίνουν τους πάντες!
Το πρώτο πρόβλημα εντοπίστηκε όταν ενώ η Αττική καιγόταν και η αστυνομία ήταν σε κατάσταση συναγερμού για τις εκκενώσεις οικισμών και την απομάκρυνση πολιτών από τις φλεγόμενες περιοχές, ο Υπουργός τους συγκαλούσε συσκέψεις για δευτερεύοντα θέματα, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες και η λειτουργία της Τροχαίας γενικά, προκαλώντας την έκπληξη των στελεχών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα πληροφορίες λένε πως κορυφαίο επιχειρησιακό στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε να παραστεί σε μία ακόμη από αυτές της καθημερινές συσκέψεις, λέγοντας πως «δεν θα κάθομαι σε ένα γραφείο να φιλοσοφώ όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».
Το δεύτερο πρόβλημα τον διαπίστωσαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατά την διάρκεια αυτών των συχνών συσκέψεων, κατά τις οποίες τόσο ο νέος Υπουργός τους όσο και ο στενότερος συνεργάτης του παρουσίαζαν συμπεριφορά που όπως λένε οι αξιωματικοί αυτοί άγγιζε τα όρια της ειρωνείας, αποκαλύπτοντας παράλληλα παντελή έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας στο πεδίο των λειτουργιών ενός πολύπλοκου οργανισμού όπως η Αστυνομία.
Από μια άλλη πλευρά ο Νότης Μηταράκης φαίνεται πως δεν είχε αντιληφθεί και το γενικό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο παρέλαβε τον θώκο της Κατεχάκη από τον προκάτοχό του Τάκη Θεοδωρικάκο. Από τον περασμένο Ιανουάριο και με αυστηρή εντολή Μαξίμου, ο Θεοδωρικάκος ξεκίνησε μια επίπονη διαδικασία κάθαρσης του σώματος από ένα διεφθαρμένο καθεστώς που λειτουργούσε για πάνω από μια δεκαετία. Πληρώνοντας προσωπικό κόστος από την άγρια επίθεση που δέχθηκε από το σύστημα αυτό, ο Θεοδωρικάκος έκανε τα πρώτα βήματα μέσα σε έναν ανηλεή πόλεμο που ανάγκασε το Μαξίμου να καρατομήσει τον πρώην Αρχηγό Κώστα Σκούμα.
Ο διάδοχός του θα έπρεπε λογικά να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα του την συνέχιση αυτής της προσπάθειας, η οποία είναι και απαίτηση του συνόλου των αστυνομικών. Και σε αυτόν όμως τον σοβαρότατο τομέα ο Νότης Μηταράκης εμφανίστηκε να μην αντιλαμβάνεται καν την κατάσταση, με αποτέλεσμα στις πρόσφατες μεταθέσεις των αξιωματικών να υπάρχει και πάλι «οσμή του συστήματος». Μια οσμή που έφτασε στο Μαξίμου προκαλώντας οργή.
Μια ακόμη πληροφορία που έχει πιθανότατα την αξία της, αναφέρει πως αμέσως μετά την ανάληψη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το γραφείο του Υπουργού ζητήθηκε από συγκεκριμένο αξιωματικό να συντάξει έκθεση για την προμήθεια μεγάλου συστήματος το οποίο όμως δεν έχει ανάγκη η αστυνομία. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν μάλιστα πως δόθηκαν συγκεκριμένες προδιαγραφές για να ενταχθούν στην έκθεση αυτή. Τα ελάχιστα στελέχη της Κατεχάκη που το έμαθαν διαπίστωσαν πως η εντολή αυτή δόθηκε χωρίς να γνωρίζει τίποτα η ιεραρχία ενώ παράλληλα, μαζί με άλλες ανάλογες αναφορές που ζητήθηκαν από άλλες υπηρεσίες για το ίδιο αντικείμενο, όλα ζητήθηκα τηλεφωνικά και χωρίς επίσημη αλληλογραφία. Το θέμα αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις και απορίες όταν μαθεύτηκε, κλίμα που μεταφέρθηκε με ταχύτητα φωτός στο Μαξίμου.
Ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, με την μέχρι τώρα Κυβερνητική πορεία του, δείχνει πως πατά σταθερά στη γη και έχει αντίληψη της πραγματικότητας. Αν είναι αρκούντως προετοιμασμένος να διαβάσει πίσω από τις γραμμές την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίσει την κάθαρση στο σώμα και εμπιστευτεί τα ανώτατα στελέχη που πραγματικά έχουν διάθεση προσφοράς, τότε σίγουρα θα προσθέσει στην εξίσωση. Και φυσικά να μην ξεχάσει πως στην πραγματικότητα παραλαμβάνει το Υπουργείο από τον Θεοδωρικάκο και όχι από τον Μηταράκη.