Ακόμα και περιττώματα τρωκτικών μέσα στις «μπάλες» κομμένου καπνού, που τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ετοιμάζονταν να κάνουν τσιγάρα και να τα βάλουν σε πακέτα, βρήκαν οι αστυνομικοί του αποκαλούμενου «ελληνικού FBI» κατά την διάρκεια της επιχείρησης που έκαναν στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων που διατηρούσε το κύκλωμα των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
«Οι συνθήκες υγιεινής όσον αφορά την επεξεργασία των πρώτων υλών για την παραγωγή στη συνέχεια των λαθραίων καπνικών, όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία ήταν επιεικώς απαράδεκτες και θα πρέπει οι καταναλωτές αυτών των προϊόντων να προβληματιστούν για το τι καπνίζουν» ανέφερε σε μια αποστροφή των δηλώσεων του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης. Μάλιστα, σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, οι δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες για την εξάρθρωση του κυκλώματος έγιναν την ίδια μέρα που το 1987 απαγορεύθηκε στην ελληνική τηλεόραση η διαφήμιση τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας υγείας.
Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στις εγκαταστάσεις προκειμένου να κάνουν τις συλλήψεις δεν είδαν σε καμία περίπτωση τους τόνους καπνού και τα υπόλοιπα υλικά να φυλάσσονται έστω κάτω από στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.
«Που να ήξεραν οι χιλιάδες πελάτες που αγόραζαν τα φτηνά τσιγάρα τι μπορεί να έχει περπατήσει ή τι τα έχει ακουμπήσει πριν τα βάλουν στο στόμα τους» έλεγε ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στην επιχείρηση.
Πάντως, λίγες ώρες πριν, σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr, μιλώντας στα στελέχη του «ελληνικού FBI» ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να τους αποκάλυπτε ότι «όποιος καπνίζει από τα δικά μας τσιγάρα σε περίπου δυο χρόνια πεθαίνει λόγω της κακής ποιότητας καπνού».
Λίγο αργότερα εμφανίστηκε αναστατωμένος από αυτή την κατάσταση καθώς «μόνο εγώ έχω χάσει τους τελευταίους μήνες δέκα πελάτες», έλεγε χαρακτηριστικά χωρίς να δείχνει να τον αφορά η απώλεια ζωής παρά μόνο η απώλεια κερδών. Επίσης, κατά την διάρκεια των ερευνών οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ενώ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν περιτριγυρισμένοι από εκατοντάδες πακέτα τσιγάρων δεν κάπνιζαν από τα δικά τους προϊόντα. Όχι γιατί ήταν φανατικοί αντικαπνιστές αλλά επειδή προφανώς γνώριζαν ότι εμπορεύονταν θάνατο.
Οι 77 συλληφθέντες ξεκίνησαν τις απολογίες τους στον ανακριτή χθες και θα συνεχιστούν σήμερα ενώ οι τελευταίοι θα περάσουν την πόρτα του ανακριτικού γραφείου την Πέμπτη.