Οι εικόνες με την ακινητοποίηση συρμού του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα σε τούνελ και την εκκένωση των επιβατών του, έκαναν τον γύρο της Ελλάδας και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.
Το συμβάν συνέβη το περασμένο Σάββατο και σήμερα (17/12) για το θέμα υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα καθώς διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Την ποινική έρευνα παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς το Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, που καλείται να την φέρει εις πέρας.
Είχε προηγηθεί σχετικό έγγραφο για εντολή διενέργειας έρευνας από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.
Ποια αδικήματα ερευνώνται
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα που διερευνάται εάν στοιχειοθετούνται είναι αυτά των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς και της έκθεσης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην εισαγγελική παραγγελία ζητείται να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: γιατί σημειώθηκε η διακοπή λειτουργίας του Μετρό και γιατί δεν επανεκκίνησε άμεσα, εάν η εκκένωση των επιβατών, μέσω των πεζοδιαδρόμων της σήραγγας, έγινε με ασφάλεια κι εάν τηρήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας για αυτές τις περιπτώσεις και, τέλος, εάν οι συνοδοί του συρμού που συμμετείχαν στην εκκένωσή του διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να απομακρύνουν τους επιβάτες και ειδικά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια.