Οργή και αντιπαράθεση για τη στάση εργασίας στο μετρό – Νομοθετική ρύθμιση προανήγγειλε ο Πέτσας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάος στους δρόμους του Λεκανοπεδίου, με μποτιλιάρισμα και μεγάλες καθυστερήσεις στην μετακίνηση πολιτών προκάλεσε η στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00, στην οποία προχώρησαν οι  εργαζόμενοι στο Μετρό.

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) με απόφασή του καταγγέλλει την διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για μετακινήσεις εργαζομένων από τις οργανικές τους θέσεις σε άλλες υπηρεσίες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στη ΣΤΑ.ΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα, η διοίκηση της εταιρίας με άκρως ενοχικό τρόπο αποφασίζει και διατάζει Παρασκευή βράδυ να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει.

Την στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης ειδικοτήτων όπως, τεχνίτες, οδηγοί, σταθμάρχες, έλεγχος κομίστρου έχουν χτυπήσει “κόκκινο”, οι διοικούντες με μια ακατανόητη χωρίς κανέναν σχεδιασμό και έξω από κάθε λογική κίνηση, προχωρούν μονομερώς στη “ρύθμιση” της ζωής των εργαζομένων. Είναι οι ίδιοι που σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΑΣΑ έχουν αφήσει τους συναδέλφους εκδότες εισιτηρίων να εργάζονται κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες εξαιτίας της αποτυχίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία

Είκοσι πέντε άτομα σε σύνολο 857 εργαζομένων στο μετρό έλαβαν μέρος στην στάση εργασίας την Δευτέρα το πρωί προκαλώντας κυκλοφορικό κομφούζιο στην Αθήνα.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης η συμμετοχή στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΣΕΛΜΑ στο μετρό ήταν ελάχιστη καθώς μόλις 25 άτομα σε σύνολο 857 εργαζομένων απήργησαν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως 272 εργαζόμενοι του μετρό δήλωσαν απουσία με οποιονδήποτε τρόπο (άδεια, ρεπό, ασθένεια κτλ). Οι συνδικαλιστές της ΣΕΛΜΑ από την άλλη κάνουν λόγο για συμμετοχή στην απεργία που φτάνει το 80% ενώ συνεδριάζουν την πέμπτη για να αποφασίσουν για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Η αντίδραση Μητσοτάκη

Επίθεση στους εργαζόμενους του Μετρό εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας για τις ελλείψεις σε προσωπικό.

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων», έγραψε στο Τwitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πέτσας: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες

Αναφερόμενος στο γεγονός της σημερινής στάσης εργασίας στο Μετρό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε νoμοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την εύρυθμη μετακίνηση των πολιτών. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για εκατομμύρια συμπολίτες στην πρωτεύουσα που ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας μιας στάσης εργασίας στο Μετρό τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ζητούν συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε πως «η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. ‘Αμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας». Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε όλη την Ευρώπη, όπως και στον ΟΣΕ και σε άλλα μέσα σταθερής τροχιάς, υφίσταται ήδη πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργιών ή στάσεων εργασίας.

Καραμανλής στον ΑΝΤ1 για Μετρό: συνδικαλιστές εκβιάζουν την Κυβέρνηση και ταλαιπωρούν τους πολίτες

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, ο Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ξιφούλκησε κατά των συνδικαλιστών, λέγοντας ότι «μια ομάδα συνδικαλιστών εκβιάζει την Κυβέρνηση και ταλαιπωρεί 1,5 εκατομμύριο πολίτες που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους».

«Η στάση εργασίας στο Μετρό έγινε διότι 21 υπάλληλοι από ανόργανες θέσεις μεταφέρθηκαν σε λειτουργικές θέσεις, για τις οποίες είχαν προσληφθεί. Αρνούνται 21 άνθρωποι να «κατέβουν» στις θέσεις που κατείχαν για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό. Βρίσκονταν παλαιότερα σε αυτές τις θέσεις. Παρατύπως είχαν μεταφερθεί 200 άτομα σε θέσεις γραφείου», είπε ο Υπ. Υποδομών.

Όπως προσέθεσε ο Κ. Καραμανλής, «εμείς λέμε κάτι που είναι απόλυτα σαφές: είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, αλλά όταν εκβιάζουν την κυβέρνηση θα μας βρουν απέναντι τους. Δεν μπορεί μια ομάδα συνδικαλιστών να κρατά ομήρους 1,5 εκ. ανθρώπους που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους».

«Αυτό που θα κάνουμε άμεσα, είναι μια νομοθετική διάταξη με την οποία θα ορίζεται προσωπικό ασφαλείας για να εκτελούνται τα πρωινά και τα βραδινά δρομολόγια, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες», αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής

Απαντώντας στην ανακοίνωση των εργαζόμενων, ο Υπ. Μεταφορών είπε ότι «Δεν υπάρχουν 700 κενές θέσεις. Η ΣΤΑΣΥ έχει κενά αλλού, στην συγκεκριμένη διεύθυνση δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορώ να δεχτώ τα παράπονα των εργαζομένων και η πόρτα μου είναι ανοιχτή, όμως εδώ έχουμε μια κατάσταση απαράδεκτη, καθώς εκατοντάδες υπάλληλοι μεταφέρθηκαν παράτυπα σε θέσεις γραφείου».

ΚΙΝΑΛ: Λανθασμένη απεργιακή κινητοποίηση του συνδικάτου του Μετρό

«Η λανθασμένη απεργιακή κινητοποίηση του συνδικάτου του Μετρό, οδήγησε σε μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών στο Λεκανοπέδιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κινήματος Αλλαγής.

Και προσθέτει: «Δεν συμφωνούμε με αυτή την πρακτική, που οδηγεί σε διάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος με την κοινωνία. Πρακτική που δυστυχώς εκμεταλλεύεται ο κ. Μητσοτάκης για να γενικεύσει τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και τις νομοθετικές παρεμβάσεις, εις βάρος του συνόλου των συνδικάτων και των εργαζομένων».

Σχετικές Ειδήσεις

Next Post

Ροή Ειδήσεων

Newsletter

ad στο κάτω μέρος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ