Του Θάνου Σωτήρη
Η αποστρατεία του μέχρι πρότινος Αττικάρχη, Υποστράτηγου Γιώργου Ψωμά, προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, αλλά ήταν αναμενόμενη από τους λίγους.
Από αυτούς δηλαδή που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια των κρίσεων και τις διαδικασίες ανέλιξης στους ύπατους βαθμούς της ιεραρχίας.
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, στην θέση του Αττικάρχη, ήταν ο καταλύτης για την εκτέλεση της «ατζέντας Χρυσοχοΐδη», ό,τι δηλαδή είχε προγραμματικά υποσχεθεί για την «αποκατάσταση της νομιμότητας» στην στενή αλλά και ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ο Υπουργός.
Οι καταλήψεις εκκενώθηκαν και παρέμειναν άδειες, οι ανακαταλήψεις κτηρίων όπως εκδηλώθηκαν στο Κουκάκι αντιμετωπίστηκαν με την «λογική Χρυσοχοΐδη», έμμεσα δηλαδή και χωρίς να αφήνουν περιθώρια για συνεχή κλεφτοπόλεμο. Παράλληλα η πλατεία Εξαρχείων έπαψε να είναι το …άβατο των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα Δίωξη Ναρκωτικών και ΟΠΚΕ να πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις, αλλά και το παραεμπόριο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και γύρω από το Πολυτεχνείο αντιμετωπίστηκε με την σύσταση ειδικών ομάδων Αστυνομικών, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Και βέβαια ιδιαίτερη αξία για το «πολιτικό κόστος» που πάγια υπολογίζει ο 7ος όροφος της Κατεχάκη, και παρόλη την ένταση που επικρατούσε λόγω της έντονης αστυνομικής παρουσίας στα Εξάρχεια, οι επέτειοι της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκεμβρίου πέρασαν όχι απλά χωρίς εκτεταμένα επεισόδιά, αλλά χωρίς να πέσει ούτε μία μολότοφ.
Γιατί λοιπόν αποστρατεύτηκε ο συγκεκριμένος Υποστράτηγος;
Κάποιοι λένε πως αρνήθηκε να παραμείνει στην θέση του ΓΑΔΑ για ένα ακόμη έτος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας. Αλλά ακόμη και αν ισχύει κάτι τέτοιο, όταν ο Αττικάρχης έχει επιτύχει σε αυτά που του ζητάς, αν δεν τον κάνεις Αντιστράτηγο, τον μετακινείς σε κάποια άλλη θέση.
Μήπως η αλήθεια κρύβεται αλλού;
Ο Γιώργος Ψωμάς ήταν για σειρά ετών στην ΕΚΑΜ. Απόλυτα επιχειρησιακός αξιωματικός και με προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική.
Μια σύμπτωση τον έφερε απέναντι από τον τότε Υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε και του ανέθεσε να «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» στην Δυτική Αττική. Το έπραξε και στις επόμενες κρίσεις «ανταμείφθηκε» με την θέση του Διοικητή Ασφάλειας Αττικής. Και έτσι μπήκε …στο παιχνίδι της ανόδου προς τις υψηλές θέσεις της Κατεχάκη. Μέχρι τότε, για τους ομόβαθμούς του, ήταν ένας ΕΚΑΜιτης που το πολύ πολύ να έφτανε Διευθυντής στα ΜΑΤ. Η πορεία του όμως άλλαξε ξαφνικά και άρχισε να φλερτάρει με την τετράδα των Αντιστράτηγων, από την υποσχόμενη πολλά θέση του ΓΑΔΑ.
Την περίοδο που προηγήθηκε των φετινών κρίσεων, η τύχη του Υποστράτηγου Ψωμά αποτέλεσε σημείο τριβής στο παρασκήνιο. Συνεργάτες του στην Αλεξάνδρας έλεγαν ότι «δυστυχώς» δεν λειτουργούσε διπλωματικά στο εσωτερικό του σώματος, δεν είχε δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό, δυστροπούσε έντονα στα «ρουσφέτια». Επιπρόσθετα, λόγω της θητείας του σε όλες αυτές τις υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, προφανώς γνώριζε πράγματα.
Πρέπει να γνώριζε κάποια από αυτά τα «ένοχα μυστικά» που όσοι τα γνωρίζουν τα θάβουν βαθιά και τα ξεχνάνε. Τα ξεχνάνε και δείχνουν με το δάκτυλο όλους τους άλλους.
Πληροφορίες μας και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια της Ελληνικής Αστυνομίας μας έλεγαν, μετά τις κρίσεις, ότι η αποστρατεία Ψωμά δεν αποφασίστηκε στην Κατεχάκη. Αποφασίστηκε σε άλλο Μέγαρο…
Συμπλήρωναν μάλιστα ότι ούτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήθελε να φύγει ο συγκεκριμένος αξιωματικός.
Όποια και αν ήταν πάντως τα «αόρατα σημεία» που καθόρισαν την υπηρεσιακή του μοίρα, ήταν πολλοί αυτοί που για διάφορους λόγους, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να σπρώξουν τον «παρείσακτο» προς την έξοδο.