Του Θάνου Σωτήρη
Δεν είναι πολύς ο χρόνος που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, προσπαθώντας προφανώς να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα μέσα, αυτά δηλαδή της λεγόμενης κοινωνικής δικτύωσης.
Δεκάδες κινητά τηλέφωνα απαθανατίζουν οποιοδήποτε περιστατικό, με ιδιαίτερη προτίμηση στα αστυνομικά «ατοπήματα», και μέσα σε δευτερόλεπτα οι πάντες γίνονται κοινωνοί του ό,τι συνέβη, ή ακόμη χειρότερα του τι …περίπου συνέβη, κάτι βέβαια ακόμη χειρότερο για το επικοινωνιακό επιτελείο του υπουργείου.
Το project ξεκίνησε με την απόφαση για προμήθεια καμερών που θα φέρουν άνδρες των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ, χρησιμοποίηση των drones, αλλά και καταγραφή “επικίνδυνων”, για πρόκληση επεισοδίων, συγκεντρώσεων πορειών και άλλων εκδηλώσεων, από κάμερα του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Παράλληλα με το οπτικό υλικό, στην καθημερινότητα εντάχθηκαν και “διαρροές πηγών και κύκλων”, που προωθούν στα ΜΜΕ την αστυνομική οπτική των γεγονότων, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη, και συνεπώς δεσμευτική, δήλωση ή ανακοίνωση.
Επικεφαλής αυτής της επικοινωνιακής αντεπίθεσης, σύμφωνα με τους παροικούντες την Κατεχάκη, ο πρώην ισχυρός άνδρας της AGB, Γιάννης Αναστασάκος, ειδικός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σήμερα, που βρίσκεται στο πλευρό του ως σύμβουλος επικοινωνίας για τουλάχιστον μία δεκαετία.
Και ενώ στην βάση του η ιδέα αυτή είναι θετική, όχι μόνο για την “εικόνα” του υπουργείου και της Αστυνομίας, αλλά και για την διασταύρωση κάθε καταγγελίας που δημοσιοποιείται, ειδικά με οπτικό υλικό, μέχρι σήμερα, δυστυχώς, στην πράξη έχουν δοθεί δείγματα …μονταζιέρας!!
Και πάμε να δούμε τα παραδείγματα.
Περίπτωση πρώτη. Τα επεισόδια έξω από το Εφετείο της Αθήνας, αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση στην δίκη της Χρυσής Αυγής.
Σε πρώτη φάση, και από τους διαύλους επικοινωνίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με ένα tweet του ίδιου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δίνεται μια πολεμική εικόνα 600 αντιεξουσιαστών που εκτόξευσαν 150 βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, ως αιτία των επεισοδίων που ουσιαστικά διέλυσαν την αντιφασιστική συγκέντρωση.
Λίγες ώρες αργότερα η ΓΑΔΑ δίνει στην δημοσιότητα φωτογραφίες από το “μέτωπο” της σύγκρουσης μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, ενώ παράλληλα “ενημερώνονται” τηλεφωνικά οι δημοσιογράφοι πως “ο αντιεξουσιαστής που εικονίζεται κρατά φιάλη ασετυλίνης και προσπαθεί να βάλει φωτιά στην κλούβα”. Τελικά με προσεκτική μελέτη της φωτογραφίας αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για πυροσβεστήρα χειρός!!
Εννέα μέρες αργότερα και μετά από έναν καταιγισμό οπτικού υλικού στο διαδίκτυο στο οποίο φαινόταν ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πλευρά της αστυνομίας και όχι των διαδηλωτών, η Κατεχάκη δίνει στην δημοσιότητα ένα βίντεο 7 λεπτών και 32 δευτερολέπτων, από υλικό που κατεγράφει στο Κέντρο Επιχειρήσεων από δύο drones της Αστυνομίας.
Σε αυτό πράγματι φαίνεται ότι μια ομάδα αντιεξουσιαστών που ήταν μπροστά στις κλούβες εκτοξεύουν ένα καπνογόνο προς τους αστυνομικούς και στην συνέχεια αρχίζουν οι υδροβολές του “Αίαντα” και τα επεισόδια.
Στην πρόοδο όμως της εναέριας καταγραφής των γεγονότων δεν φαίνονται ούτε 600(!) αντιεξουσιαστές, αλλά πολύ περισσότερο, ούτε 150(!) μολότοφ.
Και πάμε τώρα στο δεύτερο παράδειγμα που αφορά στη υπόθεση της γιάφκας με τα εκρηκτικά που η Αντιτρομοκρατική ανακάλυψε στο Κουκάκι, συλλαμβάνοντας τρείς γνωστούς αντιεξουσιαστές, ένας από τους οποίους ο Π.Γ. συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά. Τότε η Αστυνομία “διέρρεε” ότι είχε στα χέρια της την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά την ανακάλυψη της γιάφκας, η Αστυνομία ανακοινώνει ότι σε ένα “στικάκι” που κατασχέθηκε στο σπίτι του Π.Γ., η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ανακάλυψε προκήρυξη της ΟΛΑ, για την βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 2015, την οποία είχε επεξεργαστεί 3 ώρες και 15 λεπτά πριν αναρτηθεί στο athens.indymedia! Κάτι βέβαια που σημαίνει ότι αυτός είναι ο συγγραφέας της προκήρυξης, ή τουλάχιστον αυτός που ανέλαβε να τη δημοσιοποιήσει.
Τα ΜΜΕ βάση της ανακοίνωσης καταγράφουν πως η αστυνομία έχει στα χέρια της μέλος της ΟΛΑ.
Δύο ημέρες μετά όμως, η Αντιτρομοκρατική στέλνει νέο έγγραφο στην ΔΕΕ, με το οποίο της ζητά νέα εξέταση του συγκεκριμένου εγγράφου, σε συσχετισμό με τρία αντίστοιχα που είχαν αναρτηθεί από τρείς ενημερωτικές ιστοσελίδες ακριβώς την ίδια ώρα με αυτή που φαινόταν η “επεξεργασία” στο “στικάκι” του Π.Γ.! Και η απάντηση ουσιαστικά αναφέρει πως και τα τέσσερα αυτά έγγραφα είναι πανομοιότυπα, δηλαδή “κατέβηκαν” ταυτόχρονα από το athens.indymedia. Συνεπώς ο Π.Γ., δεν μπορεί να κατηγορηθεί σαν μέλος οποιασδήποτε τρομοκρατικής ομάδας. Και φυσικά αυτό δεν ανακοινώθηκε ποτέ.
Με κάποιο τρόπο η δεύτερη αυτή έκθεση δημοσιοποιήθηκε από το Omniatv.com και φυσικά το θέμα πήρε διαστάσεις, αφού ουσιαστικά επρόκειτο για φιάσκο.
Να σημειωθεί ότι μια πρόχειρη έρευνα στα αρχεία των ιστοσελίδων που ανήρτησαν την προκήρυξη, δείχνει ότι το έκαναν σχεδόν ταυτόχρονα. Ερώτημα μέγα αποτελεί το πως αυτό ξέφυγε από τους αντικειμενικά εμπειρότατους επιστήμονες τη ΔΕΕ.
Ήταν όμως φιάσκο; Ας δούμε τα δεδομένα εκ του αποτελέσματος και χωρίς να υπολογίσουμε την τυχαία δημοσιοποίηση της δεύτερης “αθωωτικής” έκθεσης της ΔΕΕ.
Με την πρώτη έκθεση ανακοινώνεται ουσιαστικά στα ΜΜΕ η σύλληψη μέλους της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Μια ακόμη επιτυχία της Κατεχάκη κατά της τρομοκρατίας καταγράφεται στην ιστορία.
Δύο ημέρες μετά η ΔΑΕΕΒ ζητά συγκεκριμένη έρευνα συσχέτισης της προκήρυξης με τις δημοσιοποιημένες από το 2016 σε ιστοσελίδες. Η δεύτερη έκθεση “αθωώνει” τον κατηγορούμενο, από μια κατηγορία που δεν θα μπορούσε με τίποτε να σταθεί, όχι σε δικαστήριο αλλά ούτε στην τακτική ανάκριση!
Η δόξα μένει, κανένας δεν εκτίθεται, κανένας δεν κατηγορείται άδικα!! Win-win situation για το επικοινωνιακό επιτελείο της Κατεχάκη!
Η εξωστρέφεια και η επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, σε ένα περιβάλλον στο οποίο όποιος θέλει λέει και δείχνει ό,τι θέλει, λογικά είναι επιβεβλημένη για την Ελληνική Αστυνομία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καταγγελίες περί της μεταχείρισης του 14χρονου μαθητή που συνελήφθη κατά τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο και αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες. Οι καταγγελίες αυτές που ήταν στο σύνολό του περιεχομένου τους αναληθείς, “έπαιξαν” σε όλα τα ΜΜΕ μέχρι η Αστυνομία να αποφασίσει να ανακοινώσει τα πραγματικά περιστατικά. Την αλήθεια.
Γιατί επιθετική επικοινωνιακή πολιτική ενός οργανισμού όπως η Ελληνική Αστυνομία, μόνο ένα μοντέλο μπορεί να έχει: την αλήθεια. Όλα τα άλλα “τεχνάσματα” για εφήμερα οφέλη, έχουν κοντά ποδάρια και θα αποτελειώσουν το ήδη πληγωμένο κύρος της.