Εκτενές non-paper με συγκεκριμένες ιδέες για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής των επιστροφών αναμένεται να καταθέσει σήμερα η Ελλάδα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το έγγραφο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να δηλώνει παρούσα στη συζήτηση που θα κορυφωθεί εντός των επόμενων μηνών, έπειτα και από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, με στόχο την αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου και τη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Τα βασικά σημεία του ελληνικού εγγράφου σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι τα εξής:
-Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα τω επιστροφών, κάτι το οποίο επιδιώκεται και με τον αναθεωρημένο κανονισμό που εγκρίθηκε στις 8 Νοεμβρίου για ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μίας ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών.
– Η αμοιβαία αναγνώριση των επιστροφών. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη χώρα του έναν μετανάστη αλλά αυτός ξαναγυρίσει σε ευρωπαϊκό έδαφος σε άλλο κράτος μέλος, π.χ στη Γαλλία, τότε να μην πρέπει να γυρίσει στην Ελλάδα προκειμένου να ξαναεπιστραφεί στη χώρα προέλευσής του αλλά η διαδικασία να γίνεται απευθείας από το κράτος μέλος, στο συγκεκριμένο παράδειγμα από τη Γαλλία.
-Η ενίσχυση των κοινών επιστροφών ώστε όταν περισσότερες από μία χώρες έχουν να επιστρέψουν μετανάστες στο Αφγανιστάν, η επιστροφή να γίνεται με μία πτήση.
– Η παροχή κινήτρων σε τρίτες χώρες ώστε να συνεργάζονται στην αποδοχή των επιστροφών επί τη βάση της αρχής στη λογική “περισσότερα για περισσότερα” και “λιγότερα για λιγότερα”.
-Η ενίσχυση του ρόλου των Συνδέσμων μετανάστευσης για τον καλύτερο συντονισμό των κρατών μελών.