«Αντάρτικο» εμπρηστικές επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών αλλά και άλλων στόχων, αναμένουν οι αναλυτές των υπηρεσιών ασφαλείας με αφορμή την αναμενόμενη λειτουργία της λεγόμενης «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» από την νέα εξεταστική περίοδο. Ήδη οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας έχουν καταγράψει οκτώ υποθέσεις που εντάσσουν σε αυτό το πλαίσιο, με κορυφαία την εμπρηστική ενέργεια στην πολυκατοικία όπου διαμένει ο διευθυντής της υπηρεσίας στο Χαλάνδρι. Επίθεση που έγινε για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών, με την πρώτη απόπειρα να αποτυγχάνει συμπτωματικά!
Παράλληλα σχεδόν καθημερινές είναι οι συγκρούσεις ομάδων φοιτητών με τα ΜΑΤ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την δημιουργία βιβλιοθήκης σε χώρο που τελούσε για δεκαετίες υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.
Αυτή η πρώτη απόπειρα εμπρησμού στο σπίτι του επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας στο Χαλάνδρι, έχει καταχωριστεί στον σχετικό φάκελο ως η αρχή του συγκεκριμένου κύκλου ενεργειών και αποτράπηκε από καθαρή τύχη τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου. Ομάδα αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν στην περιοχή είδαν στην οδό Πάρνηθος δύο άνδρες που θεώρησαν ύποπτους και κινήθηκαν προς αυτούς για να τους ελέγξουν. Οι ύποπτοι στην θέα των αστυνομικών έσπευσαν να εξαφανιστούν εγκαταλείποντας όμως πίσω τους δύο σακίδια, μέσα στα οποία υπήρχαν δύο μπιτόνια και δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, προσανάμματα, σπίρτα και πυροτεχνήματα. Υλικά που πολλές φορές έχει διαπιστωθεί από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εμπρηστικών μηχανισμών. Παρόλο που το περιστατικό αυτό σημειώθηκε σε απόσταση 300 μέτρων από την πολυκατοικία όπου διαμένει ο Διεύθυντης της Κρατικής Ασφάλειας, ο «στόχος» δεν επιβεβαιώθηκε αφού σε κοντινές αποστάσεις διαμένουν ένας Δικαστικός, ένα πολιτικό πρόσωπο και ένα ακόμη ζευγάρι αστυνομικών. Η «επιβεβαίωση» ήλθε στις 11 Απριλίου όταν εξερράγη στην είσοδο της πολυκατοικίας του ένας ανάλογος εμπρηστικός μηχανισμός προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Στο μεταξύ οι αναλυτές ης Ασφάλειας είχαν καταγράψει επτά ακόμη επιθέσεις και μία απόπειρα. Στις 27 Μαρτίου ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκαν με πέτρες στην διμοιρία των ΜΑΤ που εκτελούσε υπηρεσία έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη. Στις 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ανάλογη επίθεση με πέτρες και άλλα υλικά στο κτήριο όπου στεγάζεται η Τροχαία Αγίας Παρασκευής στην λεωφόρο Λαυρίου στα Γλυκά Νερά. Την επόμενη νύχτα καταγράφηκαν τρείς επιθέσεις σε υποκαταστήματα τραπεζών, στην Λεωφόρο Αμφιθέας στο Φάληρο, την οδό Δυρραχίου στα Σεπόλια και στην οδό Πανόρμου στους Αμπελόκηπους, όπου και πάλι οι άγνωστοι δράστες προκάλεσαν υλικές ζημιές εκτοξεύοντας πέτρες και καδρόνια.
Στις 12 Απριλίου σημειώθηκε μία ακόμη επίθεση εναντίον αστυνομικών, αυτή την φορά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Ομάδα νεαρών βγήκε από το ίδρυμα και επιτέθηκε με πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών της Αμεσης Δράσης και των ΟΠΚΕ που περιπολούσαν στην οδό Πατησίων. Στην συνέχεια έβαλαν φωτιές σε κάδους και διέκοψαν την κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να επέμβουν δυνάμεις των ΜΑΤ για να τους καταδιώξουν.
Σχετική, σύμφωνα με τους αναλυτές της Ασφάλειας, είναι και η καταγραφή που έγινε το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν περιπολία της ΔΙ.ΑΣ. εντόπισε στην περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου ένα σακίδιο που περιείχε οκτώ «μολότοφ» έτοιμες για χρήση. Το σακίδιο είχε αφεθεί σε σημείο πολύ κοντά στον χώρο όπου καθημερινά σταθμεύει τις βραδινές ώρες κλούβα των ΜΑΤ με διμοιρία που εκτελεί υπηρεσία φύλαξης της Πανεπιστημιούπολης περιμετρικά.
Τελευταία επίθεση εναντίον αστυνομικών σημειώθηκε σήμερα, στις τρείς μετά το μεσημέρι και πάλι έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα σε περιπολικό που περνούσε έξω από το ίδρυμα και στην συνέχεια χάθηκαν μέσα σε αυτό.
Βάση ερευνών και άλλων στοιχείων που έχουν στην διάθεσή τους, οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας συνδέουν τις επιθέσεις αυτές με την επικείμενη λειτουργία των πρώτων «Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», οι οποίες στελεχώνονται με 400 Ειδικούς Φρουρούς που προσελήφθησαν και εκπαιδευτήκαν για την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Το οξύμωρο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι πως, όπως όλα δείχνουν, στην πραγματικότητα οι ομάδες αυτές δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, τουλάχιστον όπως ο ιδρυτικός Νόμος της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» προβλέπει. Δηλαδή ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί στα ΑΕΙ ούτε οι ειδικές επιτροπές ελέγχου, αλλά ούτε οι υποδομές ασφαλείας με εγκαταστάσεις κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης των χώρων και συναγερμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ προ μηνός, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησαν διαδικασίες πρόσληψης και άλλων Ειδικών Φρουρών από τους 600 επιλαχόντες του σχετικού διαγωνισμού, σταμάτησαν «με άνωθεν» εντολή, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας απορρόφησης του προσωπικού από τα ΑΕΙ.
Του Θάνου Σωτήρη