Ο «Μεχντί», όπως ήταν γνωστός στις πιάτσες των διακινητών παράνομων μεταναστών, ήταν έτοιμος το πρωί της περασμένης Τρίτης να κάνει μια ακόμα αποστολή δέματος στη Γαλλία με ένα πλαστό διαβατήριο και για το οποίο είχε δεχτεί διαδικτυακή παραγγελία με τα χαρακτηριστικά του «πελάτη».
Όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τον έπιαναν «με την γίδα στην πλάτη» οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που τον είχαν στο στόχαστρο τους από τα τέλη του 2024.
Για κάθε διαβατήριο πληρωνόταν από 600 έως 900 ευρώ
Ο 49χρονος Ιρανός, που κυκλοφορούσε πάντα με ένα σκούτερ, δεν περίμενε ότι με αυτόν τον τρόπο θα έμπαινε τέλος στην παράνομη δράση του από την οποία κέρδιζε πολλά χρήματα καθώς για κάθε διαβατήριο πληρωνόταν από 600 έως 900 ευρώ.
Μετά τα περίπου πέντε χρόνια φυλακής που είχε εκτίσει, και την αποφυλάκιση του το 2021, είχε ξαναβγεί στην «αγορά» αλλά φρόντιζε να έχει σταθερό πελατολόγιο και να μην κάνει επαφές με παράνομους μετανάστες, παρά μόνο με τους διακινητές.
Όταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί φέρεται να προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας τους ότι «μετά την αποφυλάκιση μου, δεν μπορούσα να βρω πουθενά δουλειά και έτσι αναγκάστηκα να κατασκευάζω τα πλαστά διαβατήρια».
Χρήματα στα χέρια του δεν έπιανε ποτέ και ζητούσε να πληρωθεί μέσω του συστήματος «Hawalla», του πιο διαδεδομένου τρόπου διακίνησης χρημάτων. Άλλωστε στη χώρα μας ζούσε μόνος του και το μόνο που έκανε ήταν να κατασκευάζει πλαστά διαβατήρια, σχεδόν όλων των χωρών. Φρόντιζε βέβαια να προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο τους χώρους «δουλειάς» και έτσι έμενε σε άλλο σπίτι.
Στις παραγγελίες που δεχόταν ζητούσε τα χαρακτηριστικά του «πελάτη» και όλα τα υπόλοιπα τα αναλάμβανε ο ίδιος ενώ η ποιότητα των πλαστών εγγράφων που έφτιαχνε ήταν πολύ καλή έχοντας στη διάθεση του εξαιρετικά και εξειδικευμένα μηχανήματα. Συγκεκριμένα, «συσκευή εγχάραξης πλαστικών διαφανειών, η οποία αποτελεί σπάνιο εύρημα σε κοινά εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων και καταδεικνύει το «επαγγελματικό» επίπεδο με το οποίο δρούσε ο συλληφθείς για τη μαζική παραγωγή πλαστών εγγράφων».
Στο εργαστήριο του, όπως φαίνεται και από τις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπήρχε οργασμός δουλειάς και όλα τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή των πλαστών εγγράφων.
Το ψεύτικο βουλγάρικο όνομα που τον πρόδωσε
Οι «δουλειές» του ήταν και με πελάτες στο εξωτερικό, όπως Ιταλία, Βέλγιο, Βοσνία και Τουρκία και πάντα χρησιμοποιούσε ένα ψεύτικο βουλγάρικο όνομα για να στέλνει τα δέματα. Αυτό ήταν και ένα από τα στοιχεία που υπήρχε στις βάσεις δεδομένων της Europol και όταν συνελήφθη διαπιστώθηκε ότι «προέκυψε η εμπλοκή του σε αποστολή δέματος με πλαστά διαβατήρια το 2023, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τις γερμανικές Αρχές».
Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:
• -83- διαβατήρια,
• -19- δελτία ταυτότητας,
• -8- προξενικές θεωρήσεις(VISA),
• -7- άδειες διαμονής,
• -396- σελίδες διαβατηρίων,
• -40- ζελατίνες με ιριδίζοντα στοιχεία,
• πλήθος εξώφυλλων και κενών εσωτερικών σελίδων διαβατηρίων,
• πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων (ψηφιακή συσκευή εγχάραξης πλαστικών διαφανειών, -7- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, -2- USB, πλαστικοποιητής, -7- εκτυπωτές, -2-σαρωτές εγγράφων, -2- θερμοκολλητές, -2- συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας, πρέσα χειρός και πλήθος γραφικής ύλης),
• -10- άδειες ικανότητας οδήγησης,
• -19.2- γραμμ. ναρκωτικής ουσίας,
• ζυγαριά, -2- κινητά τηλέφωνα και
• δίκυκλο, ως μέσο μεταφοράς πλαστών εγγράφων.
«Το εκτιμώμενο παράνομο οικονομικό όφελος, μόνο κατά τους τελευταίους μήνες της δράσης του συλληφθέντα, αγγίζει το χρηματικό ποσό των -220.000- ευρώ».
Ο 49χρονος «Μεχντί» κρατείται και την Δευτέρα θα απολογηθεί στον ανακριτή.