Αν η «Κόλαση του Δάντη» είχε πρόσωπο αυτό θα ήταν του φλεγόμενου Λος Άντζελες. Η πόλη των Αγγέλων έχει παραδοθεί στις φλόγες και τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πολλαπλών μετώπων της πυρκαγιάς.
Το ένα από τα πέντε θύματα ζούσε στην Αλταντίνα, ήταν ο Βίκτορ Σο, που έμεινε στο σπίτι του κι έδωσε μάχη με τις φλόγες για να το σώσει. Μάταια.
«Φαίνεται πως προσπάθησε να σώσει το σπίτι της οικογένειας εδώ και σχεδόν 55 χρόνια», είπε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KTLA ο φίλος του Αλ Τάνερ, που τον βρήκε άψυχο, με σωλήνα νερού ακόμα στο χέρι.
Πλέον απειλούνται και συνοικίες του Χόλιγουντ, στους οποίους του οποίου δόθηκε «υποχρεωτική διαταγή» να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους.
Η διαταγή δόθηκε διότι εκδηλώθηκε νέα εστία φωτιάς στους λόφους στην περιοχή όπου χτυπά η καρδιά της βιομηχανίας του κινηματογράφου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Hollywood Boulevard και το περίφημο Chinese Theater. Άλλη εστία εκδηλώθηκε στη γειτονική συνοικία Studio City.
Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους
Κάπου 1.500 κτίρια έγιναν παρανάλωμα της φωτιάς και πάνω από 100.000 κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας. Οι αρχές δεν κρύβουν ότι φοβούνται πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμη πιο βαρύς.
«Είμαι πολύ νευρική, τρομαγμένη από όσα έγιναν αλλού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρον Ιμπάρα, 29 ετών, εν μέσω κυκλοφοριακού κομφούζιου εξαιτίας της διαταγής εσπευσμένης απομάκρυνσης των κατοίκων τομέων του Χόλιγουντ.
Το Λος Άντζελες είναι αντιμέτωποι με «ανέμους ισχύος τυφώνα, που συνδυάζονται με συνθήκες ακραίας ξηρασίας», συνόψισε η δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, η Δημοκρατική πολιτικός Κάρεν Μπας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες βράδυ.
Εν μέσω τρομακτικών νεφών μαύρου καπνού, έπνεαν άνεμοι με ριπές ταχύτητας ακόμη και 160 χιλιομέτρων την ώρα χθες, μεταφέροντας ενίοτε σπίθες σε απόσταση χιλιομέτρων.
Ο αγώνας για την κατάσβεση των πυρκαγιών αναγγέλλεται μακρύς και δύσκολος. Οι ριπαίοι άνεμοι εξασθενούν σταδιακά, αλλά η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία διατήρησε σε ισχύ το προειδοποιητικό δελτίο της για θυελλώδεις ανέμους ως και αύριο Παρασκευή.
Η πρώτη εστία φωτιάς εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης στους λόφους κοντά στην ακριβή συνοικία Πασίφικ Παλισέιντς, όπου ζουν διασημότητες και βρίσκονται οικήματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.
Έκτοτε, οι εστίες πολλαπλασιάστηκαν σε βόρεια προάστια, με τις φωτιές να εκδηλώνονται και να εξαπλώνονται με τρομακτικές ταχύτητες, μέσα σε μερικά λεπτά.
Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο νερό, καθώς τρεις δεξαμενές που τροφοδοτούν τους πυροσβέστες άδειασαν λόγω των προσπαθειών να ελεγχθεί η φωτιά στη συνοικία Πασίφικ Παλισέιντς.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του διέδωσε μέσω Social ψευδείς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας πως η Καλιφόρνια πλήττεται από λειψυδρία εξαιτίας των πολιτικών των Δημοκρατικών για την προστασία του περιβάλλοντος, διότι κατ’ αυτόν σπαταλούν νερό για να σωθεί «άχρηστο ψάρι».
Στην πραγματικότητα, το περισσότερο νερό που χρησιμοποιείται στο Λος Άντζελες αντλείται από τον ποταμό Κολοράντο και χρησιμοποιείται κυρίως για την άρδευση καλλιεργειών.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην εξουσία για μερικές ημέρες ακόμη, μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον από επίσκεψη στην Καλιφόρνια.
Οι θερμοί άνεμοι γνωστοί με την ονομασία Σάντα Άνα είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια του καλιφορνέζικου χειμώνα. Αλλά αυτή την εβδομάδα η έντασή τους ήταν η υψηλότερη από το 2011, σημείωσαν μετεωρολόγοι.
Πρόκειται για αληθινό εφιάλτη για τους πυροσβέστες, καθώς η Καλιφόρνια έπειτα από δυο αρκετά βροχερές χρονιές πλέον πλήττεται από αφύσικα ξηρό χειμώνα.
Επιστήμονες δεν παύουν να προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή θα κάνει συχνότερα μετεωρολογικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται ακραία, θα πολλαπλασιάσει τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές.
Το πάρκο Universal Studios Hollywood έκλεισε
Οι πυρκαγιές προκαλούν επίσης προβλήματα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Αρκετά γυρίσματα ταινιών και σειρών σταμάτησαν, το πάρκο Universal Studios Hollywood έκλεισε.
Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ αναβλήθηκε για την 19η Ιανουαρίου από τη 17η, όπως και η τελετή των Critics Choice Awards, που επρόκειτο να γίνει την Κυριακή.
Ο Μπάιντεν ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιταλία
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωσε το αποχαιρετιστήριο ταξίδι που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα στην Ιταλία εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται σε τομείς του Λος Άντζελες, ενημέρωσε χθες Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.
Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος πήγε νωρίτερα χθες να συναντήσει μέλη του πυροσβεστικού σώματος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, «έλαβε την απόφαση να ακυρώσει το προσεχές ταξίδι του στην Ιταλία για να επικεντρωθεί στη διαχείριση του συνόλου της αντίδρασης του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Καρίν Ζαν-Πιερ.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος προγραμμάτιζε να επισκεφθεί την Ιταλία από σήμερα 9η ως την Κυριακή 12η Ιανουαρίου, κάνοντας πιθανόν το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό προτού επιστρέψει στην εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ την μεθεπόμενη Δευτέρα 20ή Ιανουαρίου.
Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, πιστός καθολικός, σχεδίαζε να συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο, με τον ιταλό ομόλογό του Σέρτζο Ματαρέλα και με την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι.