Ήταν μεσημέρι Μεγάλης Πέμπτης του 2008 όταν ο διευθυντής του υποκαταστήματος τράπεζας στη λεωφόρο Κηφισίας χαιρέτισε τους υπαλλήλους και έφυγε για το σπίτι του για τις λίγες ημέρες ξεκούρασης του Πάσχα. Η επόμενη φορά που θα ερχόταν στην τράπεζα θα ήταν μια από τις πιο δύσκολες στην καριέρα του.
Άλλωστε δεν συμβαίνει τόσο συχνά να παραβιάζουν 66 θυρίδες αλλά και το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας και να κάνει »φτερά» λεία άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ!
«Ο χρόνος μπορεί να περνά, αλλά εμείς εδώ δεν ξεχνάμε» λέει έμπειρο στέλεχος του ελληνικού FBI
Πέρασαν 17 χρόνια αλλά, ένα από τα πιο παλιά στελέχη του Τμήματος Διαρρηκτών του αποκαλουμένου «ελληνικού FBI» συνηθίζει να λέει μια φράση. «Ο χρόνος μπορεί να περνά, αλλά εμείς εδώ δεν ξεχνάμε». Έτσι έγινε και στην περίπτωση του ριφιφί που εξιχνιάστηκε με «άρωμα» από Βαλκάνια αλλά και από Γαλλία.
Ένα από τα βασικά μέλη των «χρυσοδάκτυλων» κακοποιών που είχαν μπει στην τράπεζα παραβιάζοντας ένα παράθυρο στο πίσω μέρος, κόβοντας τα καλώδια του συναγερμού, αφαιρώντας και το σύστημα καταγραφής από το κλειστό κύκλωμα βιντεοσκόπησης, ήταν ένας 53χρονος από το Κόσσοβο. Εμφανίζεται με δυο ονόματα και είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές της Γαλλίας για κλοπές, ενώ είναι σεσημασμένος στη Γερμανία αλλά και στο Κόσοβο για παρόμοια αδικήματα.
Το astinomiko.gr συνομίλησε με έναν από τους αστυνομικούς, που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση τότε, ο οποίος ανέσυρε από την μνήμη του μερικές από τις λεπτομέρειες της έρευνας που εκανε η Ελληνική Αστυνομία όσον αφορά στους δράστες και πως έδρασαν. «Από τα στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει θεωρούσαμε ότι η διάρρηξη είχε γίνει τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα, αφού γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα είχε ενεργοποιηθεί ο συναγερμός πυρασφάλειας πιθανότατα λόγω των αναθυμιάσεων από τον τροχό κοπής που χρησιμοποίησαν οι δράστες. Αστυνομικοί του τοπικού τμήματος αλλά και υπάλληλοι σεκιούριτι, πήγαν στο υποκατάστημα για να ελέγξουν αλλά έφυγαν αφού δεν διαπίστωσαν κάτι ύποπτο, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Αυτό που μας είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι οι δράστες ήξεραν ακριβώς σε ποιο σημείο του χρηματοκιβωτίου να τρυπήσουν.
Μάλιστα είχαν κάνει πολύ μικρές τρύπες σε συγκεκριμένα σημεία, και σίγουρα καθόλου τυχαία. Δεν είχαμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπήκαν στην τράπεζα δυο φορές. Επίσης μας είχε κάνει εντύπωση ότι ενώ είχαν ανοίξει τις θυρίδες, άφησαν πίσω τους κάποια χρυσαφικά, ενδεχομένως γιατί μπορεί κάτι να φοβήθηκαν. Άλλωστε η λεία, που στο τέλος πήραν, δεν ήταν καθόλου μικρή».
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον 53χρονο καθώς «αξιοποιήθηκε εκ νέου εύρημα από τον χώρο του εγκλήματος, μέσω του οποίου, κατόπιν διασυνοριακής συνεργασίας και αντιπαραβολής με βάσεις χωρών που εφαρμόζουν τις αποφάσεις Prüm, ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση». Επίσης, στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται ότι «από τις επακόλουθες συγκριτικές αναλύσεις, που διεξήγαγε το προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος εμπλέκεται επιπλέον σε απόπειρα διάρρηξης, το 2009, σε τραπεζικό κατάστημα στην Αττική, καθώς και σε κλοπή χρηματοκιβωτίου και διάρρηξη ΑΤΜ Τραπέζης, το 2010, από super market στην Κρήτη.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν συμμετοχή του σε παρόμοιες περιπτώσεις».