Το Sea-Watch 3 αρχίζει και πάλι διασώσεις μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση Sea-Watch ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα ξαναρχίσει σύντομα αποστολές διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, αφού κέρδισε την δικαστική μάχη την οποία έδινε στην Ιταλία για να τερματιστεί η κατάσχεση του πλοίου της, του Sea-Watch 3, έπειτα από πέντε μήνες.

«ΗSea-Watch κέρδισε την έφεση που είχε υποβάλει στο Παλέρμο: Το Sea-Watch 3 είναι ελεύθερο!» ενημέρωσε η γερμανική ΜΚΟ μέσω Twitter. «Έπειτα από πέντε μήνες αποκλεισμού στο λιμάνι της Λικάτας, ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε στη θάλασσα. Η δικαιοσύνη θριάμβευσε επί του [πρώην] νόμου περί Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ο λεγόμενος νόμος περί Ασφάλειας προέβλεπε βαριά χρηματικά πρόστιμα και τη σύλληψη και την κατάσχεση πλοίων των ΜΚΟ που εισέρχονται χωρίς άδεια στην ιταλική επικράτεια. Υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος.

Η κατάσχεση του Sea-Watch 3 έγινε κατ’ εντολή ιταλών εισαγγελέων στα τέλη Ιουνίου, όταν η πλοίαρχός του Καρόλα Ρακέτε το οδήγησε χωρίς έγκριση στο λιμάνι του μικρού ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει, παρότι τελούσε σε ισχύ πλήρης απαγόρευση στις ΜΚΟ ακόμη και να προσεγγίζουν ιταλικά λιμάνια. Η Ρακέτε είχε συλληφθεί, καθώς πέραν του ότι μπήκε στο λιμάνι χωρίς την έγκριση των ιταλικών αρχών, το πλοίο της ενεπλάκη σε σύγκρουση με ιταλικό πλοίο των τελωνείων, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή σοβαρές ζημιές. Παρέμεινε υπό κράτηση για μερικές ημέρες.

Η υπόθεση έβαλε τη Ρακέτε για κάποιο διάστημα στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης τεταμένης δημόσιας συζήτησης και των αντεγκλήσεων στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο Σαλβίνι είχε φθάσει στο σημείο να τη χαρακτηρίσει απειλή για την ιταλική εθνική ασφάλεια.

Ο Ρούμπεν Νόιγκεμπαουερ, εκπρόσωπος της Sea-Watch 3, διευκρίνισε ότι η Ρακέτε -η οποία το τρέχον διάστημα ταξιδεύει στην Ανταρκτική- δεν θα επιστρέψει στον ρόλο του πλοιάρχου.

Σύμφωνα με τον Γιοχάνες Μπάγερ, τον πρόεδρο της γερμανικής ΜΚΟ, η Sea-Watch και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αυτές που «σέβονταν τον νόμο και αυτό αποδείχθηκε» χθες. «Αδημονούμε να αναχωρήσουμε και κάποια στιγμή να επιτρέψουμε στα ιταλικά λιμάνια, χωρίς επιπλοκές ή επιθέσεις» από πλευράς ιταλικών αρχών, πρόσθεσε.

Άλλα δύο πλοία, της ΜΚΟ Mediterranea, το Alex και το Mare Jonio, βρίσκονται επίσης αποκλεισμένα στο λιμάνι στη Λικάτα, από τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

Σχετικές Ειδήσεις

Next Post

Ροή Ειδήσεων

Newsletter

ad στο κάτω μέρος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ