Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ: Στις 456.000 οι αιτήσεις ασύλου μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρσι ήταν οι αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στα Κράτη Μέλη της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2019 (456.000), όμως μετά την κορύφωση των αιτήσεων τον Ιούλιο (62.900), καταγράφηκαν 12% λιγότερες αιτήσεις τον Αύγουστο (55.400), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η EASO, η υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ.

Σύμφωνα με την EASO, oι κύριες χώρες προέλευσης παρέμειναν η Συρία, το Αφγανιστάν και η Βενεζουέλα, όλες με λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με τον Ιούλιο – όπως συνέβαινε και με την πλειοψηφία των πρώτων 30 συνηθέστερων χωρών προέλευσης.

Ωστόσο, κάποιες εθνικότητες ζήτησαν περισσότερο άσυλο σε σχέση με τους περισσότερους άλλους μήνες το 2019, όπως οι Σύριοι, οι Αφγανοί και οι Τούρκοι. Σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2019, η πλειοψηφία των 30 πιο συνηθισμένων χωρών προέλευσης υπέβαλε περισσότερες αιτήσεις από ό, τι το 2018.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των πρωτοβάθμιων αποφάσεων για τους Βενεζουελάνους, τους υπηκόους Σαλβαδόρ και τους Κολομβιανούς, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής, το 2019, αυτές οι τρεις ιθαγένειες έχουν ήδη πάρει τόσες αποφάσεις σε ολόκληρο το 2018, ιδίως στη Βενεζουέλα (τέσσερις φορές σε σχέση με το σύνολο του προηγούμενου έτους) και στο Ελ Σαλβαδόρ ( 70%). Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να παρουσιάζει υστέρηση έναντι του περυσινού (- 7%).

Στα τέλη Αυγούστου, εξακολουθούσαν να υπάρχουν περίπου 471 200 αιτήσεις, οι οποίες αναμένουν την έκδοση απόφασης σε πρώτο βαθμό στην ΕΕ, μια αξιοσημείωτη αύξηση – κατά 15.000 περίπου περιπτώσεις – για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων που εκκρεμούν από τον Δεκέμβριο του 2017. Επιπλέον, ένας παρόμοιος αριθμός αιτήσεων έφεσης εκκρεμούσε στα τέλη Ιουνίου 2019, με περίπου 895 760 υποθέσεις σε εκκρεμότητα στο σύνολο. Μία στις πέντε αιτήσεις που εκκρεμούσαν σε πρώτο βαθμό τον Αύγουστο αφορούσε πολίτες της Συρίας ή της Βενεζουέλας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) ανέφερε ότι πάνω από 900 άτομα απασχολούνται τώρα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα για να στηρίξουν τις υπηρεσίες ασύλου των εθνικών αρχών. Μέχρι στιγμής, το 2019, αυτή η άνευ προηγουμένου επιχειρησιακή στήριξη, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του προϋπολογισμού του Οργανισμού, με το προσωπικό της EASO σε 88 τοποθεσίες στα τέσσερα κράτη μέλη.

Πηγή: real.gr

Σχετικές Ειδήσεις

Next Post

Ροή Ειδήσεων

Newsletter

ad στο κάτω μέρος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ