Ο χρόνος αντίδρασης ενός αστυνομικού, μπροστά σε έναν ένοπλο κακοποιό, σε μια θανάσιμη απειλή, είναι ένα από τα βασικά σημεία της εκπαίδευσής του, που εάν είναι συστηματική, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης.
Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εκπαιδευτές τακτικής σκοποβολής, εξηγεί μέσω του astinomiko.gr τι ακριβώς είναι ο χρόνος αντίδρασης για έναν μάχιμο αστυνομικό:
«Ως χρόνος αντίδρασης ενός ανθρώπου, είτε είναι αθλητής, η ένας απλός οδηγός, ορίζεται ο χρόνος , που θέλει να διαβιβάσουν οι νευρώνες του την αντίδραση σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, και να ξεκινήσει η προγραμματισμένη, ή όχι, αντίδραση του, στο ερέθισμα αυτό.
Έχει να κάνει στο μεγαλύτερο μέρος του, με το πόσο γρήγορα δουλεύουν οι νευρώνες , αν και καλλιεργείται σε ένα βαθμό, με εξάσκηση
Υπάρχουν τρία βασικά ερεθίσματα: το ακουστικό, το οπτικό και της αφής.
Από αυτά σε αγωνιστική δραστηριότητα χρησιμοποιείται, το οπτικό για παράδειγμα, στα φανάρια σε αγώνες αυτοκίνητων, και το ακουστικό, σε αγώνες στίβου , πρακτικής σκοποβολής κλπ.
Ένας μέσος ενήλικας έχει γύρω στο 0.2 του δευτερολέπτου χρόνο αντίδρασης σε ακουστικό ερέθισμα και περίπου το διπλό σε οπτικό. Στους αγώνες αυτοκίνητων εκκίνηση κάτω από 0.2 δεύτερα, θεωρείται άκυρη, ενώ στους αγώνες των 100 μέτρων, που οι δρομείς αντιδρούν στον κρότο του πιστολιού, κάτω από 0.1 η δέκα δέκατα του δευτερολέπτου θεωρείται ως άκυρη εκκίνηση.
Στο παγκόσμιο ρεκόρ του ο Μπολτ είχε αντιδράσει σε 0.15 δεύτερα, ενώ υπάρχουν αθλητές μετρημένοι στο 0.10
Στο συγκεκριμένο βίντεο αντιδρώ σε χρονόμετρο πρακτικής και η πρώτη μου σφαίρα βάλλεται σε 0.31 δεύτερα.
Αν αφαιρεθούν τα περίπου 0.19 που απαιτούνται για να μπει το δάχτυλο και να πιέσει την σκανδάλη, τότε μιλάμε περίπου για αντίδραση, 0.12, η 12 εκατοστά του δευτερολέπτου, και πυροβολώ 5 σφαίρες σε συνολικό 1.03, το προσωπικό μου ρεκόρ.
Η πρακτική βοηθάει στην βελτίωση του χρόνου αντίδρασης, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό.
Τους χειροτέρους χρόνους αντίδρασης τους έχουν οι κολυμβητές, κοντά στο 0.4 δευτερολέπτου και έχει σχέση με την φυσιολογία του αθλήματος τους, που δεν επιτρέπει σφιχτές κινήσεις».