Έκρυβαν χασίς σε αυλή σχολείου στον Πειραιά

Ένας συνηθισμένος έλεγχος από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ στον Πειραιά ήταν η αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια η “μόδα” για πολλούς εφήβους. Η χρήση κάνναβης…

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά για το 2019 «υπολογίζεται ότι περίπου 17,5 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) ή ποσοστό 14,4 % της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έκαναν χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο».

Ένα τέτοιο περιστατικό διαχειρίστηκαν και οι αστυνομικοί το μεσημέρι της Πέμπτης όταν περνώντας έξω από Γυμνάσιο της περιοχής είδαν δυο ανήλικους στο προαύλιο και θέλησαν να τους ελέγξουν. Τα δυο παιδιά ήταν φίλοι και είχαν βγάλει βόλτα το σκύλο τους. Όταν όμως οι αστυνομικοί έκαναν έναν έλεγχο στην αυλή του σχολείου, εντόπισαν, ούτε μια ούτε δύο, αλλά 24 νάιλον συσκευασίες με ποσότητες χασίς. «Όπως διαπίστωσα με την αίσθηση της αφής και της όρασης η σακούλα ήταν στεγνή παρά το ψιλόβροχο, πράγμα που σημαίνει πως κάποιος είχε τοποθετήσει πρόσφατα τα ναρκωτικά στο σημείο» φέρεται να είπε ένας από τους αστυνομικούς.

Τα δύο παιδιά, ηλικίας 17 και 19 ετών, τα έχασαν καθώς δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των ναρκωτικών. Ο ένας από τους δύο όμως είπε στους αστυνομικούς, κατά την διάρκεια του ελέγχου, ότι είχε δανείσει το μηχανάκι του σε έναν φίλο του. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να τον καλέσει ώστε να έρθει στο σχολείο, όπως και έγινε. Λίγο αργότερα, τα τρία παιδιά μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου ο 17χρονος, φέρεται να είπε: «Κανένας από τους δυο φίλους μου δεν γνώριζε για την ύπαρξη των ναρκωτικών ουσιών. Καπνίζω κάνναβη περίπου τέσσερις φορές την εβδομάδα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Την ποσότητα αυτή την είχα αγοράσει για δική μου χρήση από την Ομόνοια από έναν αλλοδαπό, στοιχεία του οποίου δεν γνωρίζω. Οι γονείς μου δεν γνωρίζουν ότι κάνω χρήση κάνναβης και γι αυτό κρύβω τα ναρκωτικά σε εξωτερικούς χώρους. Ζητώ συγγνώμη».

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, εισαγωγή, αποθήκευση και κατοχή με σκοπό την εμπορία εντός σχολικής μονάδας κατά συναυτουργία και ενημερώθηκε ο εισαγγελέας ανηλίκων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των ανήλικων, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στο astinomiko.gr υποστήριξε ότι «το αποδεικτικό υλικό της εν λόγω δικογραφίας ήταν επισφαλές, όχι ολοκληρωμένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού σε όλους τους κατηγορούμενους. Αφέθηκαν ελεύθεροι και θα αποδείξουν την αθωότητα τους στην ακροαματική διαδικασία».