Ένωση Αξιωματικών ΠΣ: «Σε ένα λεπτό, ο ήρωας γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος»

Για πλημμελή λειτουργία όλων των οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, έκαναν λόγο μιλώντας στην Realnews,  ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Π.Σ. Αρχιπύραρχος Γεώργιος  Βιτζηλαίος και  Επιπυραγός Κωνσταντίνος Τσίγκας.

«Oι Έλληνες Πυροσβέστες μέσα σε οχτώ μέρες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν  586 δασικές πυρκαγιές υπό συνθήκες «αφρικανικού καύσωνα».

Την ώρα που οι οδηγίες για όλους τους άλλους εργαζομένους στη χώρα, ήταν παύση εργασιών, οι Πυροσβέστες μας ρίχνονταν σε όλα τα φλεγόμενα μέτωπα από Ρόδο μέχρι και ¨Εβρο.

Παράλληλα με τα εκατοντάδες μέτωπα των πυρκαγιών στην ύπαιθρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επεμβαίναν σε αστικές πυρκαγιές και επιχειρούσαν σε  συμβάντα παροχής βοηθείας και διασώσεις.

Παράλληλα με δυνάμεις μας πυροπροστατεύουμε του λιμένες και τα αεροδρόμια της χώρας μας, που δέχονται την πλέον μεγάλη κίνηση της χρονιάς, ενώ επίσης παράλληλα με δυνάμεις μας πυροπροστατεύουμε τις μεγάλες αστικές μας πόλεις.

Ο Πυροσβέστης Πολυεργαλείο, που σβήνει πάσης είδους πυρκαγιάς, επιχειρεί σε πάσης φύσεως διάσωση και παροχή βοηθείας, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς  άδεια και ανάπαυση.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι η αιχμή του δόρατος της πυρόσβεσης στην πατρίδας, όταν όμως ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Πριν, τον καιρό της «ειρήνης», μια σειρά από άλλους φορείς πρέπει κατά νόμο να φροντίσουν την πρόληψη και την διαχείριση του δάσους και της υπαίθρου.

Δασικές Υπηρεσίες, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το δικό τους καθήκον, την πρόληψη των πυρκαγιών. (καθαρισμοί, αποψιλώσεις, αντιπυρικές ζώνες κλπ.).

Όταν η καταστροφή ξεσπάσει ο Πυροσβέστης είναι στο πεδίο, πιο μπροστά και από εκεί που φθάνει η τηλεοπτική κάμερα.

Ο Πυροσβέστης είναι μέσα στις φλόγες, είναι στο πεδίο, δίπλα στον πολίτη, γι αυτό και παράλληλα γίνεται ο σάκος του μποξ.

Σε ένα λεπτό, ο «Ήρωας» γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός πλέγματος υπευθύνων, που ακόμα και σήμερα μετά από τόσες καταστροφές ερίζουν για το που ξεκινάει και που τελειώνει η ευθύνη τους.

Οι πυρομαχητές του πληκτρολογίου ανά τη χώρα υπό την άνεση του κλιματισμού, αναλύουν, εισηγούνται και ετυμηγορούν.

Ο  Πυροσβέστης Πολυεργαλείο είναι εύκολος στόχος. Γιατί είναι ο μόνος που κινείται στο φλεγόμενο πεδίο.

Απλά θα πρέπει να επιζήσει σήμερα, γιατί και αύριο, που το απευχόμαστε, θα είναι αυτός που θα κληθεί να σπεύσει στο επόμενο συμβάν.

Και μια αναγκαία ιστορική διευκρίνιση. Η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης που δόθηκε στο Π.Σ. το 1998 δεν αποτελούσε αίτημα του οργανισμού μας. Άλλωστε αποτέλεσε μοναδικό εγχείρημα που ένας επαγγελματικός φορέας, εν μια νυχτί διπλασίασε τον όγκο εργασίας του και δυσχέρανε δραματικά τις συνθήκες  εργασίας του.

Η ανάσα μας πνιγμένη από την κάπνα και την λάβα των τελευταίων πυρκαγιών,  σφίγγεται περισσότερο μετά από κάθε απώλεια και καταστροφή  που κατατρώει ο πύρινος εφιάλτης.

Άλλωστε δίπλα σε ότι τρώει η πύρινη λαίλαπα, έχουμε αφήσει λίγο από το πνευμόνι μας και σε πολλά αποκαΐδια έχουμε αφήσει και δικούς μας ανθρώπους.

Μαζί με τον ιδρώτα από τις πύρινες φλόγες είναι ανακατεμένο και το πυρωμένο δάκρυ μας.

Συνέλληνες μην πυρπολείτε τον Πυροσβέστη σας.»