Έρευνα της ΕΠΑΥΠΣ για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Ποιά τα λάθη ποιά τα διδάγματα

 Η Ένωση Πτυχιούχων Π.Σ, με αφορμή την τραγική επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, δημοσιεύει την έρευνα του Επιπυραγού Ν. Ηλιόπουλου, Δρ. Πυρομετεωρολογίας, Δασικών Πυρκαγιών και Κλιματικής Αλλαγής, μέλους ΔΣ της ΕΠΑΥΠΣ, με θέμα ” Η θερμική ένταση της δασικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στο Νταού Πεντέλης”.

Η περίπτωση της δασικής πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης είναι η δεύτερη φονικότερη φυσική καταστροφή  στη χώρα μας μετά το φονικό καύσωνα του Ιουλίου του 1987. Οι άνεμοι εκείνη την ημέρα, στις 23 Ιουλίου 2018, ήταν δυτικοί μέσης εντάσεως 50 km/h-60 km/h (7 μποφόρ) με ριπές στα 100 km/h-120 km/h (10-12 μποφόρ). Η πυρκαγιά προσομοιώθηκε με τη χρήση του μοντέλου εξάπλωσης πυρκαγιάς Farsite.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την μελέτη είναι τα ακόλουθα:

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές με ακραία συμπεριφορά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κατασταλτικά. Θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη και διαχείριση της καύσιμης ύλης (μείωση της καύσιμης ύλης) για να αποφευχθεί η πιθανότητα μια πυρκαγιά να παρουσιάσει ακραία χαρακτηριστικά από τη στιγμή που δεν είναι δυνατό να διαφοροποιηθούν οι καιρικές συνθήκες. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων με γνώση στην μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών και στην μοντελοποίηση της πρόγνωσης των μετεωρολογικών παραγόντων που τις επηρεάζουν θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για την συστηματοποίηση στη λήψη άμεσων αποφάσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ.