Ακροδεξιοί ξυλοκόπησαν φωτορεπόρτερ της “Deutsche Welle”

ÓõãêÝíôñùóç ãéá ôï ìåôáíáóôåõôéêü,åíÜíôéá óå ìåôáíÜóôåò êáé ðñüóöõãåò,äéïñãÜíùíåé óÞìåñá óôï Óýíôáãìá ðñùôïâïõëßá ðïõ äåí Ý÷åé ôçí óôÞñéîç êáíåíüò ðïëéôéêïý öïñÝá êáé êáé óýìöùíá ìå ôïõò äéïñãáíùôÝò, óôï÷åýåé íá åõáéóèçôïðïéÞóåé ôçí êïéíÞ ãíþìç áëëÜ êáé íá ðéÝóåé ôçí ðïëéôåßá íá ðÜñåé Üìåóá ìÝôñá , ÓÜââáôï 19 Éáíïõáñßïõ 2020 (EUROKINISSI / ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε για δεύτερη φορά ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής γαλλόφωνων μέσων στην Ελλάδα Θωμάς Γιακόμπι, με δράστες ομάδα φασιστών από την αντιμεταναστευτική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα.

Ο Θωμάς Γιακόμπι έχει κάνει μαζί με την Ανζελίκ Κουρούνη το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» και, όπως λέει ο ίδιος, αυτός είναι και ο λόγος που έχει στοχοποιηθεί. Λίγα λεπτά μετά την επίθεση εναντίον του, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

“Πέρυσι έγινε το ίδιο σε ένα συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Με αναγνώρισαν επειδή κάναμε το ντοκιμαντέρ “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”. Μου την πέσανε και με χτυπούσαν για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου ήρθαν ΜΑΤαδες και εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν επέμβαινε και αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό. Δεν περίμενα τίποτε άλλο από αυτούς, δεν έχουν τίποτε άλλο στη γκάμα των δραστηριοτήτων τους παρά βία και μίσος. Για δεύτερη φορά ήμουν πολύ τυχερός που δεν έβγαλαν μαχαίρι, γκλομπ, σιδερογροθιές. Νόμιζα ότι με τόση πολλή αστυνομία μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, έκανα λάθος. Δεν θα κρυφτώ όμως και δεν θα φοβηθώ. Και θα βγει και αυτό στη δεύτερη μας ταινία που ετοιμάζουμε για τη Χρυσή Αυγή».

Όλα έγιναν στο περιθώριο της συγκέντρωσης κατά του μεταναστευτικού στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ακολούθησε αντισυγκέντρωση υπέρ των μεταναστών, οπότε και οι τόνοι ανέβηκαν.

Δηλώσεις καταδίκης

“Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε στο Σύνταγμα ο δημοσιογράφος Tόμας Γιακόμπι”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και συνέχισε: “Η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των λειτουργών της αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας. Η στάση της κυβέρνησης παραμένει αμείλικτη απέναντι στις δυνάμεις της βίας και των άκρων που εχθρεύονται την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. Οι αρμόδιες αρχές ήδη ερευνούν το περιστατικό για την ανεύρεση των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη”.

Ανάλογη ανακοίνωση – καταδίκη της επίθεσης εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ.