Αμήχανη μπροστά στην απόφαση για “ανοιχτές Εκκλησίες” η ΕΛΑΣ

Σε «αναμμένα» κάρβουνα, κρεμασμένοι πάνω από το τηλέφωνο, πατώντας συνεχώς το πλήκτρο «ανανέωση» του υπολογιστή, είναι οι επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας, από το μεσημέρι.

Αιτία, η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία «δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία. Παράλληλα, εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην προηγούμενη Κ.Υ.Α».

Το ερώτημα λοιπόν για τους επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων και υπηρεσιών είναι ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση τους όταν δουν είτε 25 είτε 50 άτομα μέσα στις Μητροπόλεις.

«Θα εφαρμόσουμε ότι προβλέπει ο νόμος» είναι μια πρώτη απάντηση από πηγές του Αρχηγείου της Αστυνομίας αλλά σίγουρα θα υπάρξουν και δεύτερες σκέψεις. Μην ξεχνάμε ότι μπορεί στις μεγάλες πόλεις τα πράγματα να είναι απρόσωπα αλλά στις μικρότερες κοινωνίες δεν είναι έτσι. Τι θα γίνει λοιπόν την Τετάρτη το πρωί; Ο «αστυνόμος» θα πάει να συλλάβει τον «παππά»; Τι θα κάνουν οι αστυνομικοί στο ενδεχόμενο αντίδρασης των πιστών που θα έχουν συγκεντρωθεί στους ναούς; Θα επιβάλλουν πρόστιμα;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, τις επόμενες ώρες ελπίζουν ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια συνεννόησης με την ηγεσία της Εκκλησίας για να βρεθεί μια λύση, όπως έγινε και για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορά. Έχουμε να κάνουμε με ειλημμένη απόφαση της εκκλησίας και όχι για διάλογο προτού αποφασίσει» λέει με νόημα στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το συγκεκριμένο κλίμα αποτυπώθηκε και στην απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου κυρίου Αθηναγόρα, σε ερώτηση δημοσιογράφων όσον αφορά την παρουσία της αστυνομίας στους ναούς. «Η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας».