Ανάκριση για το Μάτι: Η ανεπάρκεια είναι έγκλημα εξ αμελείας αλλά η συγκάλυψη εκ προθέσεως

Η είδηση είναι και ντροπιαστική και σοκαριστική: Δημόσιες υπηρεσίες έκρυβαν απαραίτητα έγγραφα για την διερεύνηση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η καταγγελία αυτή όμως αλλά και η διαπίστωση από τον ίδιο, της δυσκολίας να του προσκομίσουν κρίσιμα έγγραφα, οδήγησε τον ανακριτή σε  εφόδους σε δημόσιες υπηρεσίες  για  αυτή την προκλητική και προφανώς ποινικά κολάσιμη ενέργεια.

Η απόφαση για έφοδο ελήφθη μετά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ίδιος  ο ανακριτής στην προσκόμιση στοιχείων και εγγράφων στην  έρευνα για τις παραλείψεις των οργάνων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και βέβαια της Περιφέρειας αλλά και των δημοτικών αρχών.

Συνεπώς σχεδόν 2 χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι έχουμε δυο δεδομένα:

Πρώτον πως η ανάκριση για την απόδοση ευθυνών είναι βαλτωμένη και πάει με ρυθμούς χελώνας.

Δεύτερον πως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τυχόν δικαστική δυστοκία αλλά και με την απόκρυψη στοιχείων εκ μέρους δημόσιων υπηρεσιών.

Προφανώς για να αποσείσουν ευθύνες.

Αν λοιπόν η ανεπάρκεια του Κράτους να προστατεύσει τους 102 πολίτες που βρήκαν φρικτό θάνατο(και όσους τραυματίστηκαν σοβαρά ή καταστράφηκαν οι περιουσίες τους) ενέχει κυριαρχικά το στοιχείο της αμέλειας, είναι προφανές πως  η απόκρυψη στοιχείων είναι ένα έγκλημα με πρόθεση . Πιθανόν βαρύτερο ηθικά και από το πρώτο…

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr – Του Παναγιώτη Στάθη