Ξεκίνησαν τα “διαγωνίσματα” Χρυσοχοΐδη – Όλες οι εντολές που έδωσε στην ΕΛΑΣ

Του Θάνου Σωτήρη

Στην μία σήμερα το μεσημέρι λήγει η αυστηρή προθεσμία που έθεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στους Αστυνομικούς Διευθυντές όλης της χώρας, για την πρώτη αναφορά τους προς το γραφείο του, σχετικά με την εκτέλεση των εντολών που τους έδωσε αμέσως μετά την ανάληψη του θώκου στην Κατεχάκη.

Συμπτωματικά την ίδια ώρα θα ολοκληρώνεται και η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Αρχηγίας του σώματος, στις Αστυνομικές Σχολές της Αμυγδαλέζας.

Ουσιαστικά πρόκειται ένα τυποποιημένο έγγραφο τύπου excel, το οποίο θα αποστέλλεται στο γραφείο του Υπουργού από όλες τις Διευθύνσεις της χώρας μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, και στο οποίο υποτίθεται ότι θα αποτυπώνεται η πρόοδος των δράσεων που αποτελούν τη βασική αντεγκληματική πολιτική του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «προς τον σκοπό της αποτύπωσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των προεκτεθέντων στρατηγικών στόχων», όπως αναφέρεται στην Υπουργική διαταγή που απεστάλη σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας την 1η Αυγούστου.

Οι στόχοι αυτοί, όπως περιγράφονται στην διαταγή του Υπουργού είναι οι εξής:

  1. Οργάνωση σε πλήρη σύνθεση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. των πάσης φύσεως εποχούμενων περιπολιών και των Τμημάτων Ασφαλείας, σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, με εποπτεία του εγχειρήματος από τους κατά τόπους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές και Διευθυντές Διευθύνσεων.
  1. Οργάνωση δράσης – εκστρατείας για την απρόσκοπτη κίνηση στις πόλεις, πεζών, μητέρων με παιδιά, ΑΜΕΑ και επισκεπτών της πόλης, σε συνεργασία με τους μεγάλους Δήμους της χώρας, παράλληλα με την εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης πεζοδρομίων από δίκυκλα, παράνομες σταθμεύσεις κλπ.
  1. Περιορισμός της βίας εντός και εκτός των αθλητικών χώρων και αποφυγή συμμετοχής αστυνομικών δυνάμεων σε ερασιτεχνικές αθλητικές συγκεντρώσεις, με συνέπεια την σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού.
  1. Έντονη παρουσία Υπηρεσιών Τροχαίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας. Επιπλέον επισήμανση ελλείψεων σε σήμανση, κακοτεχνίες, βλάβες στο οδικό δίκτυο, και σε συνεννόηση με την Δνση Τροχαίας/ΑΕΑ υποβολή αιτημάτων για βελτιώσεις και αποκαταστάσεις.
  1. Εξάλειψη αστυνομικής βίας, όπως αυτή αποτυπώνεται και στα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη.
  1. Εκπόνηση σχεδίου δράσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των Νομών για την εγκληματικότητα στον χώρο ευθύνης τους, με ευαισθητοποίηση στις τουριστικές περιοχές.

Στην διαταγή της του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζητείται επίσης να οριστεί συγκεκριμένος αξιωματικός που θα αναφέρει σε μηνιαία βάση την  πορεία της εκτέλεσης των παραπάνω εντολών, σημειώνεται ότι θα πρέπει «η περιγραφή να είναι λιτή και περιεκτική προκειμένου να είναι εύκολα αντιληπτή από μη υπηρεσιακά στελέχη, (σ.σ. προφανώς από τα στελέχη – συνεργάτες του υπουργικού γραφείου), και μάλιστα τονίζεται πως «το όλο εγχείρημα θα ελέγχεται απ ευθείας και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Τα φύλλα excel που από σήμερα και κάθε μήνα θα πρέπει να υποβάλουν στο γραφείο του Υπουργού οι Αστυνομικές Διευθύνσεις όλης της χώρας, έχουν τις εξής «στήλες»:

Περιγραφή στρατηγικού στόχου, περιγραφή επιμέρους δράσεων, χρόνος υλοποίησης, έναρξη, λήξη, εξέλιξη/πορεία υλοποίησης και ειδικές δράσεις.