Από το σύμπλεγμα της Πάρνηθας ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια είναι μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και σε απόσταση 23 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα του ρήγματος της Πάρνηθας.

Αρκετές σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, με έναν ισχυρό μετασεισμό έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για μία ελαφρά τραυματία, καθώς και αναφορές για ζημιές σε ακατοίκητα σπίτια στη Μάνδρα και στη Μαγούλα.

Παρατηρούνται επίσης  προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Αθήνα

Περισσότερες από 10 κλήσεις για εγκλωβισμούς ατόμων σε ασανσέρ κτιρίων, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, δέχτηκε μέχρι τις 14:32 η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η εκτίμηση του Σεισμολογικού Κέντρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική έχει δεχθεί 12 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ στην Αθήνα και κυρίως στη λεωφόρο Αμαλίας στην Κυψέλη και στην πλατεία Βάθης.

Παπαζάχος: Στην Πάρνηθα, πάνω από τη Μαγούλα, το επίκεντρο του σεισμού

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Γ. Παπαδόπουλος: Αισθητός και στην Πελοπόννησο ο σεισμός – Προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς

Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς συνέστησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε, εάν ο σεισμός των 5,2 ή 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι, ωστόσο, σημείωσε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις μετασεισμοί.