Από “φίλτρο” όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς προς Ελλάδα – Πως λειτουργεί το σύστημα

ÖÙÔÏ ÁÑ×ÅÉÏ // ÈÅÑÌÉÊÅÓ ÊÁÌÅÑÅÓ ÓÔÏ ÁÅÑÏÄÑÏÌÉÏ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή σύσταση για επιτήρηση της υγείας και κατά το δυνατόν περιορισμό των επαφών για 14 ημέρες, όποιου επιστρέφει από το εξωτερικό. Υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις συμπολιτών μας λόγω των καταστάσεων που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτή η φράση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, στην τελευταία ενημέρωση που έκανε χθες το απόγευμα στους δημοσιογράφους , ήταν ένα από τα νέα στοιχεία στην «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιόμετρων από του Υπουργείο Υγείας, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, έχει στηθεί ένα επιχειρησιακό κέντρο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το οποίο προσπαθεί να στήσει ένα «τείχος» στην εισβολή του ιού, κυρίως μέσω των ανθρώπων που έρχονται στην χώρα μας με αεροπλάνο, από το εξωτερικό. Πως όμως θα γίνει κάτι τέτοιο την στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι αν κάποιος νοσεί και ταξιδέψει με το αεροπλάνο ουσιαστικά όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα μπορεί να είναι και αυτοί σε λίγες μέρες ασθενείς;

«Βρίσκουμε όλα τα τηλέφωνα επικοινωνίας των επιβατών, Ελλήνων και ξένων, όπως επίσης και των πληρωμάτων. Ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους, πριν ανέβουν στο αεροπλάνο και ρωτάμε για την κατάσταση της υγείας τους και αν έχουν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα» εξηγεί στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Στη συνέχεια, και ανάλογα την απάντηση που θα λάβουμε, αν ένας επιβάτης μας πει ότι έχει κάποια συμπτώματα, επικοινωνούμε με τις τοπικές αρχες και ζητάμε να υποβληθεί σε εξέταση πριν ανέβει στο αεροπλάνο. Αυτό το κάνουμε για να μην μετατρέψουμε το αεροσκάφος σε… αερομεταφερόμενη μονάδα ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό» καταλήγει το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr, μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής, είχαν ελεγχθεί οι επιβάτες συνολικά δέκα πτήσεων και είχαν εντοπιστεί δυο ύποπτα κρούσματα επιβατών. Πρόκειται για Έλληνες που επέστρεφαν στην χώρα μας από την Ζυρίχη. Οι ελληνικές αρχές επικοινώνησαν με τους Ελβετούς συναδέλφους τους και ζήτησαν να υποβληθούν στα απαραίτητα τεστ.

Η διαδικασία είναι δύσκολη και εντάσσεται στο πλαίσιο πρόληψης που προσπαθούν να κάνουν οι αρχές ώστε η διασπορά του ιού να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή και πιο αργή.