Αρχίζουν τα σχολεία μετεκπαίδευσης της ΔΙΑΣ – Επιχειρησιακά και νομικά σεμινάρια

Ξεκινούν με εντατικούς ρυθμούς τα προγράμματα μετεκπαίδευσης των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ> της Αμεσης Δράσης, κάτι που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Προστασίας το Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος αμέσως μετά την φονική καταδίωξη στο Πέραμα.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο κύκλους μαθημάτων, έναν καθαρά επιχειρησιακό – πρακτικό, και έναν νομικό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίστηκε από τους αρμόδιους αξιωματικούς της Αμεσης Δράσης, τα στελέχη της ΔΙ.ΑΣ. σε ομάδες, θα εκπαιδευτούν σε πρώτη φάση στον χειρισμό των όπλων τους, στην Αστυνομική αυτοάμυνα (σωματικές έρευνες, τεχνικές σύλληψης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων), στις πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης – πρακτική εξάσκηση σε σενάρια εξομοιούμενα ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, σε ομαδικές τακτικές που αφορούν την σύλληψη υπόπτων από δύο και περισσότερα πληρώματα, σε βολές όπλων αυξημένων επιχειρησιακών απαιτήσεων από διάφορες θέσεις και αποστάσεις, αλλά και στο “επίμαχο” αντικείμενο που αφορά στο έγκλημα σε εξέλιξη και τις καταδιώξεις.

Στο θεωρητικό μέρος τώρα, Δικαστικοί και νομικοί επιστήμονες θα τους ερμηνεύσουν κομβικά σημεία της Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα, όπως Η άμυνα, η υπέρβαση της νόμιμης άμυνας, τους λόγους άρσης του αδίκου, αλλά και την υπαιτιότητα, τον δόλο την αμέλεια και την πραγματική πλάνη, όπως αυτά περιγράφονται νομικά.

Όπως είναι αντιληπτό, τα θεωρητικά αυτά μαθήματα προς τους μάχιμους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. θα γίνουν έτσι ώστε να έχουν πλήρη δικονομική επίγνωση τόσο των ενεργειών που αντιμετωπίζουν, όσο και των δικών τους ενεργειών σε καταστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας.