Αστεία αναδίπλωση Χρυσοχοΐδη για την φίμωση των ΜΜΕ μετά τις αντιδράσεις

Ανέκρουσε πρύμναν, μετά την γενική κατακραυγή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την απαράδεκτη ρύθμιση περιορισμού του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατά την κάλυψη συγκεντρώσεων, πορειών, αλλά και επεισοδίων μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας.

Η εμβόλιμη ρύθμιση, στο περιβόητο πλέον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συγκεντρώσεων, που παρουσίασε χθες μαζί με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, απαγορεύει ουσιαστικά την ελεύθερη κάλυψη των γεγονότων από τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και κάμεραμαν, και τους υποχρεώνει να παραμένουν σε οριοθετημένη από την Αστυνομία περιοχή, με …δίαυλο επικοινωνίας αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που θα μεταφέρει στα ΜΜΕ ό,τι προαιρείται!

Ακόμη όμως και μετά την βραδινή ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που με αστείο τρόπο ανασκευάζει τα όσα προβλέπονται στον Νόμο περί δημοσίων συγκεντρώσεων, που ήδη έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Ιούλιο, η πολιτική ευθύνη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενός πολιτικού προερχόμενου από τον κεντρώο δημοκρατικό χώρο, παραμένει ακέραια, ανεξάρτητα ποιου έμπνευση ήταν η συγκεκριμένη αντιδημοκρατική και πιθανότατα αντισυνταγματική διάταξη!!

Η «διορθωτική» ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η εξής, και πιο κάτω παραθέτουμε το απόσπασμα της ήδη ψηφισμένης διάταξης σχετικά με τον έλεγχο των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια πορειών, συγκεντρώσεων και επεισοδίων, προκειμένου ο αναγνώστης να βγάλει τα συμπεράσματά του:

«Σε συνέχεια Ανακοινώσεων επαγγελματικών Ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: 

1) oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση, 

2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί, 

3) ο Αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια. 

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ. 

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική.»

Παραθέτουμε και το σχετικό άρθρο του Νόμου, πλέον, περί διαχείρισης συγκεντρώσεων:

«Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια.

Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό.

Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.»

Υ.Γ.: Κατά κανόνα οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ξυλοκοπούνται και τραυματίζονται από αστυνομικούς και όχι από διαδηλωτές!

Του Θάνου Σωτήρη