Αστυνομία, η θεραπεύουσα “πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία”!

Του Θάνου Σωτήρη

Η «επανάσταση» της πάνω πλατείας στην Αγία Παρασκευή έγινε για δύο ημέρες πρώτο θέμα στο σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης. Θα έπρεπε για τρεις, αφού οι νεαροί θαμώνες της πλατείας στην Αγίου Ιωάννου συγκεντρώθηκαν στο στέκι τους, από τη πρώτη ημέρα της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.

Την Δευτέρα λοιπόν απλά δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των αστυνομικών να διαλυθούν.

Την Τρίτη πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Επιτέθηκαν με μπουκάλια στους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα ΜΑΤ και να καταγραφούν στην περιοχή εικόνες Εξαρχείων, με δακρυγόνα και πετροπόλεμο.

Η Τετάρτη όμως ήταν μια εντελώς διαφορετική ημέρα για την μετά καραντίνας εποχή στην «πάνω πλατεία».

Í

Όλα είχαν προαναγγελθεί μέσω διαδικτύου, η Αστυνομία ήταν από νωρίς εκεί με τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι γείτονες είχαν συγκεντρωθεί (δίπλα δίπλα και κολλητά) απέναντι από την πλατεία να παρακολουθήσουν το θέαμα, τα τοπικά στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρήκαν την ευκαιρία για λόγο ύπαρξης, και περνώντας η ώρα εμφανίστηκε, μία ομάδα νεαρών Ρομά από τον συνοικισμό του Γέρακα, οι οποίοι δεν ήθελαν να χάσουν τον «χαβαλέ», και μία ακόμη ομάδα «μπαχαλάκηδων» για συμπαράσταση!

Και έτσι την τρίτη ημέρα της «επανάστασης στην πάνω πλατεία», οι μόνιμοι θαμώνες της από απλοί ηλίθιοι έγιναν χρήσιμοι ηλίθιοι!

Και από την απέναντι πλευρά η Αστυνομία. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη πλατεία θα είναι κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί. Άρα είχαν μια Υπουργική Απόφαση να εκτελέσουν. Δηλαδή; Έφοδο, γκλόμπ, χημικά, συλλήψεις και 1.000 ευρώ πρόστιμο το κεφάλι για «συγκέντρωση άνω των δέκα ατόμων»;

Μάλλον δεν γίνεται! Οι αξιωματικοί από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, αλλά και αυτοί που βρίσκονταν στην οδό Αγίου Ιωάννου, ακολούθησαν την συνταγή «άντε βρε παιδιά με το καλό και ήσυχα να ξεμπερδεύουμε και να πάμε όλοι σπίτια μας». Μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα οι θαμώνες της πλατείας άρχισαν να φεύγουν σιγά σιγά. Οι υπόλοιποι όμως που βρήκαν ευκαιρία έμειναν εκεί.

Και οι διμοιρίες απέναντι να τους κοιτάζουν.

Σαφώς και είμαστε εναντίον κάθε απαγόρευσης και κάθε περιορισμού των ελευθεριών των πολιτών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, και για όσο καιρό οι επιστήμονες μας δίνουν συγκεκριμένα δεδομένα και συγκεκριμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση της covid-2, χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη και σοβαρή αντίθετη άποψη, οι «επαναστάτες της πάνω πλατείας», και της πλατείας Βαρνάβα, και της πλατείας στη Νέα Σμύρνη, και στην Λάρισα και στον Βόλο, και στα παρανόμως ανοιχτά μπαράκια με την χειρόγραφη ταμπέλα «take away», θα παραμένουν ηλίθιοι γενικώς και σε ορισμένες περιπτώσεις χρήσιμοι ηλίθιοι.

Σε ότι αφορά την Αστυνομία, ενώ έχει πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνει για τον πολίτη, θα αναλώνεται στην αντιμετώπιση πάσης νόσου και πάσης μαλακίας.