Ασφάλεια αθλητικών εγκαταστάσεων – Αντιμετώπιση της αθλητικής βίας

Οι αθλητικοί χώροι διεθνώς προορίζονται να παρέχουν θέαμα προς τέρψη του φίλαθλου κοινού. Στην Ελλάδα αντίθετα κάνουμε, με διάφορους τρόπους, όλα εκείνα που απαξιώνουν το αθλητικό προϊόν και απομακρύνουν τον κόσμο από τα γήπεδα.

Τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους καθιστούν αδήριτη την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους συντελεστές στους χώρους τέλεσης αθλητικών αναμετρήσεων.

Δεν θα επιχειρηθεί καταγραφή περιστατικών βίας στους αθλητικούς χώρους ή με αφορμή αθλητικά γεγονότα, αντίθετα θα προσπαθήσω να καταδείξω την αντίθεση μεταξύ νομοθετικής πρόβλεψης και πραγματικότητας.

Για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος δεχόμαστε εκ προοιμίου ορισμένα βασικά δεδομένα ως έναν κοινό τόπο στον οποίο θα πρέπει να κτίσουμε την αναζητούμενη λύση. Έτσι για το πρόβλημα της αθλητικής βίας ή αλλιώς της ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους θα πρέπει να αποδεχθούμε:

Η προσπάθεια ανάλυσης και επίλυσης του κάθε προβλήματος εκκινεί αρχικά από την κατανόησή του και εν συνεχεία από την αποδοχή κάποιων σταθερών που το χαρακτηρίζουν:

Επειδή συχνά γίνονται συζητήσεις και αναφορές στο πως κατάφερε η Αγγλία και έλυσε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, παραθέτω αποσπάσματα από την έκθεση του υπευθύνου της Αγγλικής Ομοσπονδίας[1]: «Για να λάβει Πιστοποιητικό Ασφάλειας κάθε σύλλογος θα πρέπει:

«Το 1991 η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει ακόμη μία επιτροπή. Την FLA (Αρχή Αδειοδότησης), που θα επέβλεπε την ασφάλεια στα γήπεδα της Αγγλίας και της Ουαλίας, αλλά και τις τοπικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα προβλεπόμενα τηρούνται. Το 2011 ιδρύθηκε και η SGAS (Αρχή Ασφαλείας των Σταδίων), ώστε να συνεχιστεί ο ρόλος της FLA.»

«Αυτό, όμως, είναι ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο σημαντικό είναι να μπορείς να εγγυηθείς την ασφάλεια σε αυτά τα γήπεδα. Πριν την Taylor Report η Αστυνομία είχε αναλάβει αυτόν τον ρόλο, όμως όπως διαπιστώθηκε έπρεπε να περάσει στα χέρια των συλλόγων. Έτσι, ο υπεύθυνος ασφαλείας είναι εκείνος που προσλαμβάνει και εκπαιδεύει τους σεκιούριτι και συνήθως πρόκειται για κάποιον συνταξιούχο των σωμάτων ασφαλείας.

Ακόμη και το site της FSOA, της Ένωσης των Υπευθύνων Ασφαλείας των συλλόγων των 4 πρώτων κατηγοριών στην Αγγλία, είναι τόπος συζήτησης και προώθησης λύσεων. Από το 1996 η Premier League, η Championship σε συνεργασία με τις  FSOA και SGAS έχουν δώσει βοήθεια στην εκπαίδευση των σεκιούριτι, ενώ το 2010 εισήχθηκε το πρόγραμμα «On The Ball» για αυτόν ακριβώς τον λόγο.»

Στη συνέχεια του άρθρου θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω τα χρονίζοντα προβλήματα, να δώσω απαντήσεις και να θέσω προβληματισμούς σχετικά με τα προβλήματα ασφαλείας που εγείρονται στη διεξαγωγή γεγονότων σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

Υπάρχει ελαστικότητα στον έλεγχο εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα.Δεν υφίστανται σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, εκκένωσης του γηπέδου ή ασφαλείας (που θα είναι προσαρμοσμένα στην επικινδυνότητα του εκάστοτε αγώνα) ή όπου υφίστανται είτε είναι μη επικαιροποιημένα ή μη λειτουργικά είτε παρατηρείται το φαινόμενο να μην ενημερώνεται το προσωπικό (αστυνομικοί, ιδιωτικοί φύλακες, κλπ) που θα κληθεί να τα υλοποιήσει ανάλογα με τα καθήκοντά του.

Το ισχύον στην Ελλάδα νομικό πλαίσιο καλύπτει και επιλύει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με αφορμή τις αθλητικές αναμετρήσεις τα οποία είναι γνωστά με την ορολογία «αθλητική βία».

Εν κατακλείδι, η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε, μπορεί να συνοψιστεί επιγραμματικά στα εξής:

 

Θεωρώ ότι τα ανωτέρω μαζί με κάποιες επιμέρους συμπληρωματικές κινήσεις (πχ υποχρεωτική μετακίνηση οπαδών (εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον), κάρτα φιλάθλου κλπ) είναι ικανά να δώσουν μεσοπρόθεσμα ικανοποιητική απάντηση και λύση στο πρόβλημα «αθλητική βία».

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, από τον συσχετισμό και την αντιπαραβολή όλων όσων εκτέθηκαν παραπάνω, ότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται σε κάτι έναντι άλλων κρατών, κάτι το οποίο ενισχύεται από το γεγονός ότι υφίσταται ένα αρκετά ικανοποιητικό νομικό πλαίσιο. Αυτό που λείπει, πέραν ίσως κάποιων μικρών βελτιωτικών παρεμβάσεων σε αυτό, είναι η ορθή υλοποίηση των κανονιστικών διατάξεών του, ο σχεδιασμός που θα συνοδεύεται από την κατάλληλη αξιολόγηση της επικινδυνότητας και του αντικτύπου κάθε αθλητικού γεγονότος, η παιδεία-κουλτούρα μας, η εκπαίδευση και πάνω απ΄ όλα, ο επαγγελματισμός όλων των εμπλεκόμενων.

Παντελής Κων. Τίγκας

Αστυν. Δ/ντής ε.α.

πρ. Προϊστάμενος Υποδ. Αθλητικής Βίας Αττικής

Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής

Θεμάτων Ασφαλείας  πρ. Παρατηρητής Ασφαλείας UEFA