Βρέθηκαν πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη

Δύο πίνακες που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για το έργο του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» που φιλοτεχνήθηκε το 1939 και τον «Ανεμόμυλο» του Ολλανδού ζωγράφου, Πιτ Μοντριάν.Στην Ασφάλεια Αττικής, κρατείται ένας 50χρονος με ποινικό παρελθόν ενώ οι πίνακες βρέθηκαν συσκευασμένοι και κρυμμένοι σε ρεματιά στην Κερατέα. Οι πίνακες βρέθηκαν συσκευασμένοι και κρυμμένοι σε ρεματιά στην Κερατέα.

Ο 50χρονος προσήχθη σήμερα στην Ασφάλεια όπου ομολόγησε πως αυτός είναι ο δράστης της διάρρηξης και υπέδειξε το σημείο όπου είχε κρύψει τους πίνακες. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται αφού θέλουν να διευκρινίσουν το εάν η κλοπή ήταν πρωτοβουλία του συλληφθέντα ή έγινε κατόπιν παραγγελίας από λαθρέμπορους έργων τέχνης. Στην έρευνα που είχε γίνει αμέσως μετά την κλοπή, είχε λάβει μέρος και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προκειμένου να «μπλοκάρει» την πώλησή τους σε συλλέκτες που συμμετέχουν σε παράνομους πλειστηριασμούς.Υπενθυμίζεται, ότι η κλοπή είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012.

Το χρονικό της μεγάλης ληστείας

Τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 και συγκεκριμένα στις 04:30, άγνωστοι δράστες, αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης παραβίασαν την πόρτα αλουμινίου στο μπαλκόνι, και μπήκαν στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης.

Από εκεί, πήραν έναν πίνακα ζωγραφικής λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 x 40, του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που φιλοτεχνήθηκε το 1939 και απεικονίζει ένα γυναικείο κεφάλι. Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίστασή του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Οι δράστες αφαίρεσαν επίσης έναν πίνακα ζωγραφικής, (επίσης λάδι σε μουσαμά), διαστάσεων 35 x 44, του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, που φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική πινακοθήκη. Επιπλέον, εκλάπη ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 x 16,8 του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο) και το οποίο απεικονίζει τον Άγιο Ντιέγκο ντε Αλκάλα σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους. Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική Πινακοθήκη. Eνεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας ένα δράστη τον οποίο και καταδίωξε. Κατά τη διαφυγή του, ο δράστης εγκατέλειψε στον χώρο ένα επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Μοντριάν, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα.

Ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη-Μενδώνη την Τρίτη

Το πρωί της Τρίτης (29/06), στις 11:00, στην αίθουσα Π. Μπακογιάννης του υπ. Προστασίας του Πολίτη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις σχετικά με την υπόθεση της κλοπής των πινάκων.

ΠΗΓΗ: Sputnik