Γιατί αργούν οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ – Όλο το παρασκήνιο

Η σκληρή μάχη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, να διασώσει στην ιεραρχία συγκεκριμένους ανώτατους αξιωματικούς, είναι σύμφωνα με στελέχη της Κατεχάκη η αιτία της καθυστέρησης έναρξης των φετινών κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για πέντε αξιωματικούς, τους οποίους οι συνάδελφοί τους αποκαλούν «ομάδα του 8ου», από τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το γραφείο του Λευτέρη Οικονόμου, κάποιοι από τους οποίου βαρύνονται με συμπεριφορές που έχουν χαρακτηριστεί τουλάχιστον ανοίκειες, ενώ κάποιοι άλλοι αναμένεται να δεχθούν και σειρά μηνύσεων και αγωγών από συναδέλφους τους.

Οι κρίσεις αναμένονταν να ξεκινήσουν στις 21 του μήνα, η «μάχη μέχρις εσχάτων» του Λευτέρη Οικονόμου τις ανέβαλε και πάλι, ενώ πλέον αναμένονται μέχρι τις 28 του μήνα, αφού ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναγκάστηκε να ματαιώσει προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου ταξίδι του στην Κοπεγχάγη.

Την  ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται πως έχουν κλειδώσει τα περισσότερα ονόματα των ανώτατων αξιωματικών που πρόκειται να προαχθούν, και κατά συνέπεια και όσων αποστρατεύονται. Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το astinomiko.gr, ο Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε συγκεκριμένους αξιωματικούς από διάφορες περιοχές της χώρας για να τους γνωρίσει προσωπικά, ενώ από το γραφείο του Πρωθυπουργού ζητήθηκαν οι υπηρεσιακοί φάκελοι των Αντιστράτηγων και των έξι πρώτων Υποστρατήγων, από τους οποίους θα προέλθει και η νέα ηγεσία τη Ελληνικής Αστυνομίας, με τον Αρχηγό βέβαια Κώστα Σκούμα να παραμένει στην θέση του, αφού επελέγη από το ΚΥΣΕΑ μόλις πριν εννιά μήνες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται να αποστρατεύουν τρείς Αντιστράτηγοι, ενώ αναμένεται να επιλεγούν για αποστρατεία και αρκετοί «τσιμπητοί» που έχουν απασχολήσει ποικιλοτρόπως και υπάρχουν πολλές αρνητικές αναφορές σε βάρος τους, παρόλο που γενικά οι κρίσεις δεν θα προχωρήσουν σε βάθος στους βαθμούς.

Σύμφωνα με στελέχη της Κατεχάκη που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα, είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, που οι προαγωγές, αποστρατείες και τοποθετήσεις των αξιωματικών γίνονται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέχρι σήμερα, λένε, τόσο οι ετήσιες τακτικές κρίσεις, όσο και οι θερινές μεταθέσεις των αξιωματικών, ήταν στον απόλυτο έλεγχο του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και του τέως Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Πολλές όμως από τις επιλογές τους φαίνεται ότι τελικά μεταβλήθηκαν σε «βραδυφλεγείς βόμβες», με αποτέλεσμα φέτος το Μαξίμου να μεταφέρει την ευθύνη στον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Παρόλα αυτά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο Λευτέρης Οικονόμου εξακολουθεί με ιδιαίτερη ζέση να πιέζει τον 7ο όροφο της Κατεχάκη, προκειμένου να διασώσει συγκεκριμένους αξιωματικούς.

Του Θάνου Σωτήρη