Γιατί οι αστυνομικοί εγκαταλείπουν τη Μύκονο – Όλο το απίστευτο παρασκήνιο

Ένα απίστευτο παρασκήνιο, με διαπλοκές, συμφέροντα και εκβιασμούς, κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή υπόθεση της άρνησης αστυνομικών να υπηρετήσουν ως ενίσχυση λόγω της τουριστικής περιόδου στη Μύκονο, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα ενοίκια.

Ήδη από την δύναμη των 25 αστυνομικών που αποσπάστηκαν στο νησί έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους οι επτά, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για ανάλογες αιτήσεις και των υπολοίπων.

Το θέμα αυτό προβλήθηκε λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού, της ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού, όμως δεν δόθηκαν απαντήσεις στο γιατί δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα, μοναδικό στα χρονικά.

Το παρασκήνιο ξετυλίγεται από την απόφαση της Δημοτικής αρχής να μην παραχωρήσει φέτος, για πρώτη φορά, καταλύματα για τους αστυνομικούς που στέλνονται από διάφορες υπηρεσίες της χώρας, όπως συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές περιοχές και τα αεροδρόμια κατά την τουριστική περίοδο. Μέχρι και πέρυσι ο Δήμος Μυκόνου φιλοξενούσε εως και 25 αστυνομικούς, κίνηση λογική και αυτονόητη, αφού τα ενοίκια στο νησί είναι απαγορευτικά για την τσέπη των αστυνομικών.

Με την δημοσιοποίηση του προβλήματος αυτού από αρκετά ΜΜΕ, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησε εξηγήσεις και η απάντηση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, ήταν αποκαλυπτική.

Σύμφωνα με αναφορά που υποβλήθηκε στις 2 Ιουνίου, και το περιεχόμενο της οποία είναι σε γνώση του astinomiko.gr, οι δημοτικοί άρχοντες δήλωσαν στον διοικητή και τους αξιωματικούς της υποδιεύθυνσης, πως δεν παραχωρούν για φέτος καταλύματα για τους αποσπασμένους, και πως θα επικοινωνούν για όλα τα θέματα που αφορούν την συνεργασία του Δήμου με την ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά με έναν Υπαστυνόμο Β’, ο οποίος υπηρετεί πολλά χρόνια στο νησί, και βέβαια δεν έχει οριστεί …σύνδεσμος με την δημοτική αρχή από κανέναν προϊστάμενο του!

Το astinomiko.gr επικοινώνησε με επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες του νησιού, που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια, αλλά και με πηγές της Κατεχάκη. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αντίδραση αυτή της δημοτικής αρχής προέκυψε μετά την άρνηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να αποδεχθεί απαίτηση για την επιστροφή του προηγούμενου διοικητή της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του τότε Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και αντικαταστάθηκε από Αστυνομικό Υποδιευθυντή που επιλέχθηκε από την νέα ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα ο νέος διοικητής του νησιού και οι άμεσοι συνεργάτες του, προέρχονται από υπηρεσία της Βορείου Ελλάδος, μια κίνηση που προφανώς έγινε για να μην υπάρχουν «επαφές και γνωριμίες» των επικεφαλής αξιωματικών με τους επιχειρηματίες κάθε είδους, του πολυτελούς ελληνικού θέρετρου!

Τώρα γίνονται προσπάθειες, σε πολιτικό πλέον επίπεδο, να βρεθεί λύση, αφού εάν δεν παραχωρηθούν καταλύματα το σύνολο των αποσπασμένων αστυνομικών θα διακόψει τις αποσπάσεις και η Μύκονος θα μείνει χωρίς αστυνόμευση ολόκληρη την τουριστική σεζόν.

Παρέμβαση για την άρνηση του Δημάρχου Μυκόνου να παραχωρήσει την τρέχουσα τουριστική περίοδο καταλύματα για τους αποσπασμένους αστυνομικούς, έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει:

“Η Ομοσπονδία μας πληροφορήθηκε ότι ο Δήμαρχος Μυκόνου, ενώ πέρυσι είχε παραχωρήσει δωρεάν δωμάτια για τη διαμονή των αστυνομικών που είχαν αποσπασθεί στην Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου για την ενίσχυση της αστυνόμευσης τους θερινούς μήνες και παρά τη διαφαινόμενη πρόθεσή του να το επαναλάβει και φέτος, απεδείχθη έως σήμερα ότι δεν προτίθεται να το πράξει.

Αναρωτιόμαστε γιατί άλλαξε στάση ο κ. Δήμαρχος ενώ γνωρίζει πόσο υψηλό είναι το κόστος διαβίωσης στο δήμο του;

Που αποσκοπεί και ποιος παράγοντας συνετέλεσε κατά καθοριστικό τρόπο στην ξαφνική αλλαγή στάσης του;

Άραγε, συμφωνεί να πληρώσει την παρεχόμενη υπηρεσία στην τοπική κοινωνία, ο αστυνομικός από τον ατομικό του προϋπολογισμό και εις βάρος της οικογένειάς του!

Λυπούμαστε για αυτήν την δυσάρεστη εξέλιξη και καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποδείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά για την ασφάλεια των κατοίκων και των τουριστών που θα επισκεφθούν αυτόν τον δημοφιλή παγκοσμίως τουριστικό προορισμό

Τέλος, αναμένουμε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να μην εκδώσει καμία διαταγή για αποσπάσεις αν δεν εξασφαλιστεί η δωρεάν διαμονή των συναδέλφων μας.”

Του Θάνου Σωτήρη