«Τα περιπολικά δεν είναι ταξί»… Αυτή η φράση θα στοιχειώνει για πάντα την Ελλάδα μετά την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων όπου πήγε το θύμα να ζητήσει βοήθεια το βράδυ της 1ης Απριλίου του 2024.
Διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου η δίκη
Στο μεταξύ η δίκη του 40χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Κυριακής διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Η διαδικασία οδηγήθηκε σε διακοπή λόγω της απουσίας, για σοβαρούς λόγους υγείας, ενός ενόρκου ο οποίος αντικαταστάθηκε.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας που ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης για λόγους ανωτέρας βίας. Είναι η δεύτερη διακοπή της δίκης η οποία ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και είχε διακοπεί για σήμερα.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα υπήρξε ένταση κατά τη μεταγωγή του κατηγορούμενου τον οποίο μετέφερε στο εδώλιο ισχυρή αστυνομική δύναμη.
«Για ζήτα μου συγγνώμη ρε» ξέσπασε ο πατέρας της Κυριακής
Ο Θανάσης Γρίβας, πατέρας της Κυριακής, όταν είδε τον άνθρωπο που μαχαίρωσε θανάσιμα το παιδί του, άρχισε να φωνάζει «Καλώς τον! Τσόγλανε», ενώ με οργή για τους ισχυρισμούς του 40χρονου ότι δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε έξω από το Τμήμα, ο κ. Γρίβας του είπε: «και για επιλεκτική μνήμη θα μας πεις; Καμία αυτοκτονία θα μας πεις;». Κοιτώντας τον στα μάτια ο πατέρας φώναξε: «για ζήτα μου συγγνώμη ρε».
Την ίδια στιγμή πολλοί από το ακροατήριο σχολίαζαν δυνατά ότι ο δράστης της δολοφονίας «Από μόνος του έπρεπε να εξαφανιστεί. Η Κυριακή δεν ξαναγυρνάει πίσω, τη σταμάτησε στα 27 της χρόνια».
Το χρονικό της γυναικοκτονίας που «πάγωσε» την χώρα
Το βράδυ της 1ης Απριλίου 2024 η Κυριακή Γρίβα πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων να ζητήσει βοήθεια για να σωθεί από την καταδιωκτική μανία του 39χρονου πρώην συντρόφου της.
Η Κυριακή, μαζί με έναν φίλο της που την συνόδευε, δεν βρήκε ανταπόκριση από τους αστυνομικούς που είχαν βάρδια. Έχοντας ήδη ακούσει τον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης να της απαντά, όταν ζήτησε περιπολικό για να την πάει σπίτι της, πως «τα περιπολικά δεν είναι ταξί», βγήκε από το Τμήμα.
Αυτά ήταν τα τελευταία βήματα της Κυριακής. Ο 39χρονος την πλησίασε και σε έναν θανάσιμο εναγκαλισμό την χτύπησε με πέντε μαχαιριές, ακριβώς έξω από το καταφύγιο που επιχείρησε να αναζητήσει το θύμα. Η Κυριακή έπεσε νεκρή λίγα μέτρα από την είσοδο της Αστυνομίας, μια ανάσα από τον φρουρό του Τμήματος, που βρισκόταν στο κουβούκλιο την επίμαχη στιγμή.