Δεύτερη “νέα σελίδα” για την Αστυνομία – Τι περιμένουν από τον Γιάννη Οικονόμου

Του Θάνου Σωτήρη

Η πρώτη εργάσιμη ήταν για τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, η σημερινή, στην «ηλεκτρική καρέκλα» της δημόσιας τάξης όπου βρέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς σε καμία περίπτωση να το περιμένει.

Ο προκάτοχός του, Νότης Μηταράκης, στις 29 ημέρες που έμεινε στον θώκο, δεν πρόλαβε καν να συνειδητοποιήσει τι είναι  Αστυνομία, πως λειτουργεί, τι ανάγκες έχει, τι τομές πρέπει να γίνουν. ‘Έτσι, προφανώς, δεν είχε και πολλά να του πει κατά την τυπική, κεκλεισμένων των θυρών, τελετή παράδοσης παραλαβής το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στον έβδομο όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη.

Πολύ περισσότερα θα έχει να μάθει από τον ουσιαστικά προκάτοχό του, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που επικοινώνησαν μαζί του όταν έγινε γνωστή η αλλαγή στο Υ.Π.τ.Π., προσφέροντας του βοήθεια και συμπαράσταση στην προσαρμογή του στο τιμόνι του εξαιρετικά δύσκολου αυτού Υπουργείου. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Ο Γιάννης Οικονόμου παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος από τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε το ίσως δυσκολότερο, την τελευταία δεκαπενταετία, έργο. Την κάθαρση του σώματος της ΕΛ.ΑΣ. από ένα σύστημα που το διέφθειρε με πάρα πολλούς τρόπους, και οδηγώντας το στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται σήμερα, να προσφέρει δηλαδή οριακά ασφάλεια και σιγουριά στον πολίτη.

Τα γιατί και τα πως έγιναν όλα αυτά είναι γνωστά στα στελέχη της Αστυνομίας. Σε όσα τουλάχιστον από τα στελέχη δεν υπέκυψαν ή δεν εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο σύστημα. Και είναι απαίτηση του συνόλου των αστυνομικών να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι παθογένειες, πριν ξεκινήσουν και οι δομικές αλλαγές που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Έναν εκσυγχρονισμό στον οποίο και ο ίδιος ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε ως «δόγμα» για την πρόοδο, στο πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή.