Διαρρήκτες έστησαν e-shop και πουλούσαν τα κλοπιμαία

Ένα κανονικό ηλεκτρονικό κατάστημα που λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο είχαν στήσει τα μέλη της σπείρας που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Ανάμεσα τους και ένας αστυνομικός ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία των συναδέλφων του φέρεται να παρείχε εσωτερική πληροφόρηση σε μέλη του κυκλώματος.

Στο e – shop υπήρχαν δεκάδες κλεμμένα αντικείμενα με την ανάλογη τιμή αλλά και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το astinomiko.gr. Τι μπορούσε να αγοράσει όποιος το ήξερε και είχε πρόσβαση; Από κινητό τηλέφωνο και ποδήλατο μέχρι… αρμόνιο που προφανώς είχε κλαπεί από κάποια εισβολή σε σπίτι. «Είχαν πολύ ανταγωνιστικές τιμές, περίπου 30% χαμηλότερη, από την πραγματική και έτσι δεν σταματούσαν να πουλάνε» λέει αστυνομικός στο astinomiko.gr που ασχολήθηκε με την σπείρα των αλλοδαπών.

Όταν κάποιος από τους πελάτες ήθελε να δει το προϊόν που θα αγόραζε, τα μέλη του κυκλώματος δεν είχαν πρόβλημα να του το δείξουν. Το έφερναν από τα ορμητήρια τους, ένα ξενοδοχείο και δυο διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, και έδιναν ραντεβού στην περιοχή του Αγίου Παύλου. Εκεί συμφωνούσαν στην τιμή και η ανταλλαγή γινόταν χέρι με χέρι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι πελάτες των διαρρηκτών έκαναν και …παραγγελίες μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής επικοινωνίας.

Πού όμως έβρισκαν τα «προϊόντα» τους; Από την έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι δρούσαν σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια και Ακρόπολη – Νέο Κόσμο. Γυναίκες ή ανυποψίαστοι τουρίστες ήταν τα θύματα τους. Ένα μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, τους έκλεβε τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες και το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» για να παίρνει τα «εμπόρευμα» και να απομακρύνεται σε περίπτωση που οι συνεργοί του γίνονταν αντιληπτοί. Η σπείρα όμως άνοιγε και αυτοκίνητα μέσα στα οποία μπορεί να έβρισκε κάποια ξεχασμένη ηλεκτρονική συσκευή. Τα διαμερίσματα δεν την αφήναν καθόλου αδιάφορη ειδικά όταν έβρισκαν κάποιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα ανοιχτή. Οι κλεπταποδόχοι περίμεναν το εμπόρευμα ενώ πολλές φορές έκαναν επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές και την πουλούσαν σαν μεταχειρισμένη.

Επίσης, τα μέλη της σπείρας κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών και αλλοδαπών από και προς την χώρα μας. Το «βαρύ» κατηγορητήριο περιλαμβάνει 183 κλοπές, τρεις ληστείες και δυο κλοπές αυτοκινήτων. Στις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν «διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, έγγραφα προερχόμενα από κλοπές, 3.870 ευρώ, τέσσερα αυτοκίνητα, 180 ταυτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών, 37 ελληνικές άδειες οδήγησης και 92 ταυτότητες και διαβατήρια αλλοδαπών Αρχών».

Σύμφωνα με την αστυνομία, «συνελήφθησαν 28 μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 57 άτομα. Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί πάνω από 200 φορές για παρόμοια αδικήματα».

Ένα από τα αρχηγικά μέλη όμως ήταν παλιός γνώριμος των αστυνομικών καθώς τον Μάρτιο του 2019 είχε συλληφθεί και πάλι. Τότε ήταν ο Νο2 μιας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης με περισσότερες από 320 κλοπές και διαρρήξεις στο κέντρο της πόλης είτε σε πεζούς είτε σε πολυκατοικίες με πολλά γραφεία. Όπως και τώρα, έτσι και τότε, έκαναν και εμπόριο ναρκωτικών με ορμητήριο ένα παλιό σπίτι στην οδό Αραχώβης.

Ο συγκεκριμένος Αφγανός είχε προφυλακιστεί και μόλις βγήκε, έστησε και πάλι ένα καινούργιο «μαγαζί». Μέχρι που συνελήφθη από τους γνώριμους του, τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.