Διαφημιστικά βίντεο από κύκλωμα μεταφοράς παράνομων μεταναστών

Ένα από τα πολλά… διαφημιστικά βίντεο που βρήκαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών στα κινητά τηλέφωνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μελών του κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών το οποίο εξάρθρωσαν, φέρνει στη δημοσιότητα το astinomiko.gr.

Σε αυτό το βίντεο, που είναι μέσα από φορτηγό, καταγράφονται χαρούμενοι μετανάστες να ταξιδεύουν για τα ελληνό – αλβανικά σύνορα. Το συγκεκριμένο οπτικό υλικό θα «ταξίδευε» από κινητό σε κινητό και από υπολογιστή σε υπολογιστή προκειμένου να πειστούν και άλλοι υποψήφιοι πελάτες ότι το κύκλωμα έχει την δυνατότητα να κάνει αυτά για τα οποία πληρώνεται.

Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, ήταν ο τρίτος τρόπος μεταφοράς των παράνομων μεταναστών και πιο… οικονομικός, σε σχέση με το αεροπλάνο που μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις δέκα χιλιάδες ευρώ. Όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο τύπου «ο τρίτος τρόπος μεταφοράς ήταν οδικώς, δια μέσου της Αλβανίας σε έτερες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτή την περίπτωση το κύριο κομμάτι της διαδρομής πραγματοποιούνταν με οχήματα (Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία), ενώ τα σύνορα τα διέσχιζαν πεζή, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, ήταν τουλάχιστον 4.000 ευρώ». Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος μεταξύ μέλους του κυκλώματος και ενός υποψήφιου «πελάτη».

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Είναι εύκολα εκεί τα σύνορα;

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: Κοίτα να δεις, δεν υπάρχει μόνο ένα σημείο στα σύνορα. Έχω 3 – 4 σημεία. Έχω Ηγουμενίτσα, Καστοριά, Κακαβιά και πεζός από βουνό. Κοίτα να δεις ο ταξιτζής και εμείς παίρνουμε μεγάλο ρίσκο στα σύνορα. Αυτοί που είναι Έλληνες ταξιτζήδες φοβούνται πάρα πολύ. Όταν βλέπουν Μπαγκλαντές και Πακιστανοί που είναι σαν μαύροι τότε όταν ακούνε για Γιάννενα από Άρτα μέχρι Γιάννενα δεν παίρνουν. Αν είστε σίγουρα δέκα άτομα. Τότε να μου πεις να μιλήσω με δικό μου ταξιτζή που έχω. Να τα κανονίσουμε όλα.

Όταν το κύκλωμα επέλεγε το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για την παράνομη διακίνηση, τότε στα διαβατήρια χρησιμοποιούσε την «μέθοδο του σωσία» ή «look a like». Οι διακινητές δηλαδή διάλεγαν πρόσωπα με εξωτερικά χαρακτηριστικά τα οποία έμοιαζαν με την φωτογραφία που υπήρχε στο διαβατήριο. Παρουσιάζονταν σίγουροι για το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και σε έναν από τους διαλόγους με έναν… ανήσυχο αλλοδαπό ο οποίος θα ταξίδευε με αεροπλάνο.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Έχω διαβατήριο και έχω πλαστή κάρτα Κατεχάκη

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: Οκ, Άφησε πάνω μου και θα σε στείλω με αεροπλάνο για μεταφορά πρώτη του μηνός.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Χωρίς χαρτί μπορώ να πάω;

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: Κάθε μέρα κάνω μεταφορά, εγώ δεν ξέρω τι να κάνω;

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Κατάλαβα, άλλα παιδιά τι λένε τότε;

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: Κοίτα, άκουσε με. Θέλεις να πας μεταφορά;

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Ναι, θέλω να πάω.

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: Θα σε στείλω πρώτη του μηνός.  Εσύ άφησε εγγύηση πέντε χιλιάδες ευρώ και με κανέναν δεν θα μιλήσεις. Αν θα μιλήσεις με κάποιον, τότε δεν θα μιλάς μαζί μου. Εσένα σου είπα πρώτη του μηνός θα σε μεταφέρω. Δεν θα πεις κανέναν. Όταν θα αφήσεις εγγύηση, πες να με πάρουν τηλέφωνο. Οκ;